Infektolog Darko Nožić izrazio je uvjerenje da u Srbiji neće biti italijanskog i španskog scenarija, jer je Srbija na vrijeme počela sa oštrim mjerama po uzoru na Kinu i pozvao ljude da ne paniče, jer to slabi imunitet.
Prazne ulice Beograda (foto: SPUTNIK / PREDRAG VASILjEVIĆ) -

Nožić, koji je i dugogodišnji načelnik Klinike za infektologiju VMA, napominje da će u naredne dvije nedjelje svakako rasti broj oboljelih i umrlih, ali vjeruje da je situacija pod kontrolom, te ukazuje da je, za razliku od Italije i Španije, smrtnost u Srbiji izuzetno mala u odnosu na broj oboljelih.

- Ove mjere jesu drastične ali kad pogledamo Italiju i Španiju, i nisu. Najvažnije je da se smanjuje dnevni broj oboljelih - istakao je Nožić za Sputnjik.

On je naglasio da je, budući da se epidemija širi, dobro što je na beogradskom Sajmu već sve spremno za prijem pacijenata, jer je to jedan od načina da se izoluju inficirani i da se izvrši trijaža lakše od teže oboljelih.

Opisujući kliničku sliku virusa korona, Nožić objašnjava da biti pozitivan nije toliko strašno i da se najveći broj zaraženih izliječi poslije kašlja i temperature koji traju nekoliko dana.

Nožić poručuje da ne treba paničiti, jer je stres najveći okidač pada imuniteta.