Sjednica NSRS (Foto:nsrs.rs) -
U Banjaluci peta posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na čijem dnevnom redu je povećanje plata zaposlenih u javnom sektoru i novčana podrška nezaposlenim roditeljima četvoro i više djece.

Prenos Skupštine možete gledati na RTRS plus i našem portalu.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske redovna pauza do 16.30 časova.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će u javnost izaći sa imenima i vremenskim periodom u kojem su određeni pojedinci bili zaposleni u javnom sektoru, a nisu dolazili na posao.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da se setom predloženih izmjena zakona o platama od naredne godine želi postići povećanje plata od pet odsto svim zaposlenim u javnom sektoru, čija je plata manja od prosječne plate od 1.211 KM.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u da je Vlada tokom protekle četiri godine napravila dobre rezultate, da je došlo do povećanja plata od 39,8 odsto, pokrivenosti uvoza izvozom, te rasta industrijske proizvodnje.

Šef Kluba poslanik SNSD-a Igor Žunić rekao je da je predloženo povećanje plata zaposlenim u javnom sektoru od pet odsto nastavak realizacije dogovora Vlade Srpske sa sindikatima, te da očekuje da će plate i u narednom periodu biti povećavane.

Poslanik SDS-a Želimir Nešković pozdravio je povećanje plata, posebno u javnom zdravstvu Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić rekao je da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju skinut sa dnevnog reda koji je proširen tačkom izbor i imenovanje u vezi sa izborom potpredsjednika Vlade Srpske.

Naveo je da će skupštinske tačke, koje se odnose na povećanje plata u javnom sektoru, biti razmatrane objedinjeno, kao i tačke koje se tiču novčane podrške nezaposlenim roditeljima četvoro i više djece.

- Dan za glasanje biće po okončanju rasprave o svim tačkama dnevnog reda, osim u tačkama od jedan do osam koje su objedinjene, kao i tačke devet do 12, te 13 do 18 za koje je Vlada tražila da izjašnjavanje bude odmah nakon završetka rasprave - pojasnio je Stevandić.

Skupština je konstatovala ostavke dva ministra u Vladi Srpske - Dragoslava Kabića sa pozicije ministra rada i boračko-invalidske zaštite i Dade Dogana sa pozicije ministra porodice, omladine i sporta.

-------

Na dnevnom redu je ukupno 29 tačaka koje će uglavnom biti razmatrane po hitnom postupku, da bi navedeni akti stupili na snagu 1. januara.

Poslanici će po hitnom postupku razmatrati i Prijedlog zakona o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u skladu s kojim će roditelj koji odluči da brine o djeci, imati pravo da prima platu od 750 maraka sa plaćenim porezima i doprinosima, što će mu omogućiti i ispunjavanje uslova za penziju.