NSRS (Foto: NSRS) -
 
Narodna skupština Republike Srpske razmatraće danas po hitnom postupku Prijedlog odluke o usvajanju deklaracije o zaštiti prava Srpske pravoslavne crkve na slobodno ispovijedanje vjere i prava na njenu imovinu u Crnoj Gori.
 
U ovom dokumentu, koji su predložili poslanički klubovi vladajuće većine, konstatuje se da je usvajanje spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom statusu vjerskih zajednica, SPC u Crnoj Gori dovelo u neravnopravan položaj u odnosu na ostale vjerske zajednice.

Pozivaju se vlasti u Crnoj Gori da prestanu sa pokušajima nasilnog otimanja crkava, manastira i imovine SPC u Crnoj Gori, da prestanu sa protjerivanjem sveštenstva i monaštva pod izgovorom da nemaju crnogorsko državljanstvo, i da dijalogom sa crkvenim velikodostojnicima SPC traže, u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore, rješenje ovog problema.

U nastavku 10. redovne sjednice biće razmatrani i Prijedlog zakona o električnoj energiji, Prijedlog zakona o visokom obrazovanju, Prijedlog zakona o obezbjeđivanju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske, te Prijedlog zakona o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć u Republici Srpskoj.