Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike Srpske razmatraće danas na posebnoj sjednici Prijedlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, po hitnom postupku.

Prijedlog ovog zakona jedina je tačka dnevnog reda 21. posebne sjednice zakazane za 12.00 časova, najavljeno je iz Narodne skupštine Srpske. Prenos sjednice Narodne skupštine Srpske pratite na RTRS i portalu RTRS-a.

Inicijativa o usvajanju Zakona potekla je od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prijedlog predviđa širenje kruga subjekata koji su u obavezi da koriste ćiriličko pismo, kao i stimulativne mjere koje su usmjerene na privatni sektor, odnosno olakšice za one koji se odluče da u svom radu i poslovanju koriste ćiriličko pismo.

Prijedlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma danas bi trebalo da usvoji i Skupština Srbije.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske, u susret posebnoj sjednici parlamenta, otvorena je i izložba najljepših ćiriličkih rukopisa.