Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, koju je zatražio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon što je preglasan u toj instituciji u vezi sa dolaskom predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u BiH, te raspoređivanjem stranih pripadnika na granici, najvjerovatnije će biti zakazana za srijedu.Predsjedavajući i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić te bošnjački član Šefik Džaferović podržali su na posljednjoj sjednici te dvije tačke dnevnog reda, dok je Dodik bio protiv.sjednica-posebna.jpg

U kabinetu predsjednika parlamenta Srpske Nedeljka Čubrilovića u petak su potvrdili da su zaprimili zahtjev za sazivanje sjednice Skupštine na kojoj bi se poslanici izjasnili o izjavi Milorada Dodika o proglašenju Odluke o prihvatanju sporazuma o statusu između BiH i EU o aktivnostima koje sprovodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu na teritoriji BiH, bez konsenzusa usvojene na sjednici Predsjedništva BiH, veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

Dodik je zatražio i da se poslanici izjasne i o izjavi o proglašenju zaključka o utvrđivanju zvanične posjete Mila Đukanovića BiH 2. i 3. marta, koji je bez konsenzusa usvojen na sjednici Predsjedništva BiH, štetnim po vitalne interese Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH je pozvao poslanike Narodne skupštine Republike Srpske da u roku od deset dana održe sjednicu i dvotrećinskom većinom podrže te dvije izjave, a u SNSD-u juče je “Glasu Srpske” potvrđeno da bi sjednica mogla biti već u srijedu.

- Konačan datum utvrdiće Kolegijum Narodne skupštine RS, a vidjećemo da li ćemo tokom sjednice, u dijelu koji se odnosi na posjetu Đukanovića, utvrditi određene zaključke u vezi sa dešavanjima u Crnoj Gori, odnosno položaju srpskog naroda i svetinja - kazali su u toj stranci.

Ako u roku od deset dana od dana prosljeđivanja izjave dvotrećinskom većinom potvrdi Narodna skupština RS, osporena odluka i zaključak ne stupaju na snagu.