Projekcijom švajcarskog filma „Božanski poredak“ i panel diskusijom o pravima žena – koji će sutra veče biti priređeni u Kulturnom centru – Trebinje će se pridružiti obilježavanju 70. godišnjice Opšte deklaracije o ljudskim pravima.


Projekcija popularnog i više puta nagrađivanog filmskog ostvarenja švajcarsko-njemačke produkcije zakazana je za 18 časova, nakon čega će biti organizovana panel diskusija o pravima žena u Bosni i Hercegovini, sa fokusom na učešće žena u politici, ekonomiji i javnom životu.
Kako je najavljeno, na panelu će učestvovati ambasador Švajcarske u Bosni i Hercegovini Andrea Rauber Saxer, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, privrednik Zorica Tasovac i direktor NVO Ženski centar iz Trebinja Ljiljana Čičković, a diskusiju će voditi Slađana Skočajić.
Prikazivanje „Božanskog poretka“ dio je Filmske turneje o ljudskim pravima, koju zajednički organizuju Međunarodni filmski festival i Forum za ljudska prava iz Ženeve, Savezno ministarstvo vanjskih poslova Švajcarske i Kancelarija visokog komesara za ljudska prava Ujedinjenih nacija.
Ulaz na projekciju je slobodan – a zainteresovani mogu preuzeti besplatne karte na blagajni Kulturnog centra u Trebinju. O filmu „Božanski poredak – režija Petra Volpe, švajcarsko-njemačka produkcija, 2017, trajanje 96 minuta:
Nora je mlada domaćica i majka koja živi u neobičnom malom selu sa suprugom i njihovim sinovima. Švajcarska ruralna područja su netaknuta velikim društvenim potresima koji su počeli 1968. godine. Ni Norin život se nije promjenio; ona je mirna osoba koju svi vole sve dok ne počne javno da se bori za pravo glasa žena, o čemu muškarci trebaju glasati 7. februara 1971. godine.
Radio Trebinje