Generalnom direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osmanu Mehmedagiću, njegovom zamjeniku Trifku Buhi i glavnom inspektoru OBA Damiru Bevandi danas ističe četvorogodišnji mandat i ova agencija ostaje bez rukovodstva, piše Glas Srpske.OBA-bez rukovodstva.jpg

List podsjeća da su ova trojica rukovodilaca OBA na ove funkcije imenovani 19. novembra 2015. godine.

Zakon o OBA kaže da “generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora imenuje i razrješava dužnosti Savjet ministara, na prijedlog predsjedavajućeg i u konsultacijama sa članovima Predsjedništva, Izvršnog odbora i Bezbjednosno-obavještajne komisije”.

Osim toga, zakon kaže da se “generalni direktor i zamjenik generalnog direktora imenuju na mandat od četiri godine koji se može obnoviti jedanput”, a precizno se navodi i u kojim slučajevima se generalni direktor i njegov zamjenik mogu razriješiti dužnosti prije isteka mandata, ali ne i kakva je procedura i kakav je njihov status nakon isteka mandata.

Kako navodi Glas Srpske, posebnu notu svemu daje činjenica da je direktoru OBA poništena fakultetska diploma koju je stekao na Univerzitetu za poslovne studije Banjaluka, a odluka o proglašavanju diplome ništavnom upućena je u petak, 15. novembra, “Službenom glasniku Republike Srpske” na oglašavanje.

Generalnom direktoru i njegovom zamjeniku danas ističe mandat i oni formalnopravno nemaju više pravo da potpisuju nikakva akta. Primjera radi, ako je neki službenik OBA ispunio uslove za penziju, nema ko da potpiše validno i zakonito rješenje o penzionisanju – objašnjava Vlaški.

On je istakao da su činjenice takve, ali da ovdje politika ima posljednju riječ i da nije uopšte iznenađen što se niko ne obazire na činjenicu da će OBA od danas praktično biti bez rukovodstva.

– Do sada se nije ulazilo u ovakav pravni vakuum, jer je bivši direktor Almir DŽuvo drugi mandat na čelu Agencije dobio u propisanom roku, odnosno prije isteka mandata – naveo je Vlaški.

Dugogodišnji radnik službi bezbjednosti Neđo Vlaški rekao je da OBA od danas formalnopravno nema rukovodstva.