oprema univerzitet.jpg

Na Elektrotehničkom fakultetu /ETF/ Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je prezentovana oprema za računarsku i laboratoriju za obnovljive izvore energije ukupne vrijednosti 60.000 KM, koja je finansirana u okviru “Erazmus plus” projekta “Kalcea”.

Dekan ETF-a Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović izjavio je novinarima da Fakultet ima mlad kolektiv sa vlastitim kadrom i da predstavlja ozbiljnu naučnu instituciju.

“Veliki broj državnih univerziteta iz okruženja i EU nas bira kao partnere i rade sa nama projekte, jer imamo odgovorne profesore koji mogu da odgovore bilo kojem zadatku i izazovu”, rekao je Popović nakon prezentacije vrijedne opreme.

Prodekan za nastavu na ETF-u Srđan Lale istakao je da je oprema obezbijeđena u okviru međunarodnog evropskog “Erazmus plus” projekta “Kalcea” u kojem učestvuje ovaj fakultet kao član Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

On je napomenuo je riječ o multidisciplinarnom timu istraživača iz više država koje učestvuju u projektu.

Lale je rekao da je oprema u potpunosti finansirana iz fonda projekta, koji iznosi 60.000 KM.

On je pojasnio da je oprema obezbijeđena u dva dijela – jedan dio obuhvata 10 najnovijih računara, “pametnih” televizora, dronova, kamera, štampača, kao i drugu informatičku opremu čija je vrijednost 35.000 KM.

“Oko 25.000 KM je vrijednost laboratorijske opreme koja će se koristiti za obnovljive izvore energije. To su solarni paneli, razni pretvarači energetske elektronike, baterije i vrlo kvalitetni i skupi instrumenti koje bismo teško kupili iz vlastitih sredstava. To su uređaji za mjerenje kvaliteta električne energije koje možemo da iskoristimo u komercijalne svrhe u saradnji sa zavisnim preduzećima Elektriprivrede”, naveo je Lale.

Viši asistent na ETF-u Univerziteta u Istočnom Sarajevu Marko Ikić rekao je da je oprema djelimično namijenjena za naučnoistraživački rad, te za studente na trećoj i četvrtoj godini studija.

“Obezbijeđene su i akvizicione kartice koje će služiti nama kao istraživačima da dodatno unaprijedimo rad”, istakao je Ikić, koji je član istraživačkog tima ovog međunarodnog projekta.