U kompleksu Centra za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u Zalužanima kod Banjaluke danas je, u okviru obilježavanja Aranđelovdana - krsne slave MUP-a, osveštana crkva posvećena Svetom arhangelu Mihailu.mup-crkva.jpg

Crkvu je osveštao Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem uz sasluženje sveštenstva Banjalučke eparhije.U Zalužanima je, nakon osveštanja crkve u kojoj su uklesana imena 782 pripadnika MUP-a poginula u odbrambeno-otadžbinskom ratu, služena i Sveta arhijerejska liturgija i parastos poginulim pripadnicima MUP-a Srpske. Vladika Jefrem je blagoslovio ovaj hram i predao ga na molitvenu upotrebu vjernom narodu.- Ovo je jedinstven hram jer su u njemu, uz ikone, imena pripadnika MUP-a koji su dali živote braneći Srpsku, narod i ime pravoslavno. I tim herojima danas treba zahvaliti što imamo Republiku na koju smo ponosni i koja je naš dom - rekao je vladika Jefrem.

On je dodao da se spomen-crkva podiže u slavu Božiju i pomen stradalima. Borimo se i čuvajmo ideale i vrijednosti za koje su se oni borili - poručio je vladika Jefrem.

Kumu hrama Draganu Lukaču uručen je Orden Svetog kralja Milutina koji mu je povodom zahvalnosti za podizanje crkve dodijelio Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve.
Uručena su i priznanja kumovima temelja i zvona hrama, a obavljen je i čin lomljenja slavskog kolača.

Više u video zapisu,