Selo Prebilovci kod Čapljine sutra obilježava praznik Svetih novomučenika prebilovačkih i donjohercegovačkih.prebilovci-crkva.jpg

Ovaj praznik, ustanovljen je u kalendaru Srpske pravoslavne crkve 2015. godine- na datum kada su ustaše, 1941. godine, na zvjerski način ubile 850 mještana ovog sela, uglavnom žena i djece.

Očekuje se dolazak brojnih potomaka žrtava, gostiju i hodočasnika iz cijele Hercegovine.

Program obilježavanja sjećanja na prebilovačke žrtve, počeo je večeras u Hramu Hristovog Vaskrsenja gdje je održano praznično večernje.

Sutra će svetu arhijerejsku liturgiju služiti vladika Dimitrije, a u večernjim časovima biće otvorena izložba „Sveti novomučenici jasenovački u svjetslosti vaskrsenja“.

Hram Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima sagrađen je na mjestu spomen- kosturnice u koju su 1991. godine sahranjene kosti 4 000 Srba koje su ustaše tokom Drugog svjetskog rata ubile i bacile u 13 hercegovačkih jama. Spomen- kosturnica minirana je u junu 1992. godine kada su ovo mesto spalili pripadnici HOS-a i HVO-a. Od ukupno 1000 stanovnika samo 6. avgusta 1941. godine ubijeno ih je 850 među kojima je bilo 600 žena i djece. Ustaše su ubijene ili žive Srbe bacali u krašku jamu. Uništene su 52 porodice, a 36 ognjišta je ugašeno.

Srpska pravoslavna crkva kanonizovala je mučenike prebilovačke koji se kao Sveti prebilovački mučenici i drugi novomučenici slave 6. avgusta.