Pomenom poginulim borcima i polaganjem vijenaca na Spomen obilježje u Luci, danas je obilježen Dan formiranja Druge lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.brigada-nevesinje.jpg

Shodno okolnostima vanrednog stanja, ove godine nije bilo masovnog okupljanja, ali je datum oživio sjećanja saboraca na vrijeme od prije 28 godina koje je bilo puno iskušenja i stradanja.

Kod Spomen obilježje sa imenima 207 pogiulih boraca i 109 civila pomen je služio sveštenik Mladen Čalija. Vijence su položile delegacije opština Nevesinje i Istočni Mostar i Opštinske boračke organizacije, te predstavnici Konjičana.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Nevesinje Siniša Šipovac poručio je saborcima da su danas svima potrebni sloga i solidarnost, naglasivši da samo tako neće iznevjeriti one koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske. On je rekao da je Druga laka brigada bila sastavljena mahom od ljudi koji su na početku rata silom napustili svoja ognjišta, ali ih to nije pokolebalo da sve do mirovnog sporazuma čuvaju narod i teritoriju.

Duško Šaran je sa nepunih 18 godina stupio u redove brigade i ostao do kraja rata.

„Upravo su taj mladalački polet, samoorganizacija i čuvanje koridora prema Nevesinju presudno uticali da se spasi srpski živalj iz Konjica. Kasnije je uspostavljena duga linija odbrane zajedno sa saborcima iz Nevesinja i Gacka i uspješno sačuvana sve do Dejtona“, istakao je Šaran.

Čestitke povodom Dana formiranja Druge lake brigade stigle su iz Boračke organizacije Republike Srpske, Konjičana iz Višegrada, ratnih komandanata i brojnih saboraca.

Druga laka pješadijska brigada tokom rata imala je zonu odgovornosti od oko 70 kilometara, od Živanjskog dola do Ljubine na konjičko-nevesinjskom ratištu.

Izrasla je iz Prvog odreda srpske teritorijalne odbrane koji je formiran od mještana Boraka i okolnih sela i dobrovoljca koji su priskočili u pomoć prognanom srpskom stanovništvu iz Konjica.

Brigada je držala težak teren i često priskakala u pomoć dugim jedinicama Hercegovačkog korpusa, ali je čitavog rata bila na visini zadatka. Dejton je izbrisao zonu odgovornosti brigade, ali uspomene na ovu specifičnu vojnu formaciju ne blijede i pored toga što se mali broj Srba vratio na stara ognjišta.