Svečana sjednica Skupštine grada održana je danas, na Dan oslobođenja Trebinja u Kulturnom centru Trebinje, na kojoj je Povelja Grada Trebinja - priznanje za doprinos sveukupnom razvoju grada, dodijeljena Radoslavu Radu Runjevcu, nekadašenjm predsjedniku Skupštine opštine Trebinje, dugogodišnjem direktoru HET-a i Fudblaskog kluba Leotar.dan-tb.jpg

„Dirnut sam, hvala svima koji su nas predložili za ova priznanja, ja nisam u životu ništa sam radio, ova povelja je nagrada svima nama koji smo gradili Trebinje“, rekao je Runjevac primajući povelju.

On je poručio da je potrebno sve raditi zajednički, dodajući da treba prevazići sve političke razlike za dobrobit Trebinja.

Javne zahvalnice Grada Trebinja danas su posthumno uručene Radenku Parežaninu i Jeleni Odavić. Zahvalnice za humanitanri radu učručene su i Mihioljki Janković, te Petru Aleksiću i Gvidu Štekliju.

Dan oslobođenja Trebinja uspomena je na 13. novembar 1918. godine, kada je 14. pješadijski puk Timočke divizije srpske vojske pobjedonosno umarširao u naš grad – donijevši slobodu nakon viševjekovne turske i austrougarske okupacije ovih prostora.

Delegacije Gradske uprave i Skupštine grada položile su cvijeće na trebinjska spomen-obilježja žrtvama i borcima svih oslobodilačkih ratova.

O velikom jubileju i 101. godišnjici od oslobođenja Trebinja u Velikom ratu, govorio je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je istakao da ne bi o tim događajima šire govorio da nije aktuelnih povoda, posebno imajući u vidu brojne pokušaje da se redefiniše istorija i da se srpski narod okrivi za početak i tragična zbivanja u Prvom svjetskom ratu.

„Onima koji to rade ne pada na pamet da pitaju, kako je to mala Srbija uspjela da pokrene ratnu mašineriju i izazove pokret miliona do zuba naoružanih vojnika, koji će u prvom velikom svjetskom sukobu, ojaditi mnoge zemlje i, između ostalog, na istorijski otpad poslati tri carevine. Kažemo, oni se ne pitaju kako zaista stvari stoje, šta nama činjenice govore i šta su zapisali, prvo svjedoci događaja, a zatim i istoričari koji su markirali brojne evropske kontradikcije, ali i one potmule sukobe kojima su gospodarili ljudi spremni da iskoriste svaku priliku, kako bi ostvarili mračne interese vladajućih oligarhija, u najmoćnijim evropskim državama. Naravno, nosioce ovih novih kvaziistorijskih projekata nećemo uvjeravati da činjenice govore nešto sasvim drugo. To bi značilo da poštujemo njihova gledišta i metode zaključivanja, međutim, moramo, ukratko reći kakvu je dramu i kakvo stradanje Veliki rat donio nama u Trebinju. Još iste noći kad je Srbija odbila ultimatum Austrougarske, u Trebinju je vojni kmandant, general Braun formirao prijeki sud i započeo sa hapšenjima 'sumnjivih' Srba, a svi su bili sumnjivi“, kazao je gradonačelnik Ćurić.Grad Trebinje je u ovoj godini, i pored niza problema, uspio da sačuva sve parametre lokalne stabilnosti, nastavljući sa realizacijom više od 30 socijalnih programa i planiranim investicijama, rekao je gradončelnik Trebinja Mirko Ćurić na današnjoj svečanoj sjednici Skupštine Grada, koja je održana povodom 101 godine od oslobođenja u Prvom svjetskom ratu.

„Naime, jasno je da će još zadugo glavni stub naše ekonomske strukture činiti energetika, industrija i građevinarstvo, dakle, HET, Industrija alata Svislajon i preduzeća u građevinarstvu. Pošto su firme iz tih domena ili javna ili privatna preduzeća, mogućnost grada da utiče na njihovo poslovanje ne postoji ili je minimalno. Otud, mislim da je razumno izvjestan operativni prioritet dati turizmu, proširiti njegov prostor djelovanja, pružiti mu olakšice i maksimalnu podršku. Nije isključeno da svima onima koji utiču na obavljanje naše turističke ponude, pomognemo i finansijski. Ali, o tome se moramo precizno dogovarati, kako bi i drugi sektori naše ekonomske strukture dobili adekvatnu podršku i novi podstrek za razvoj. Dugi važan činilac ekonomskog razvoja, koji je bio veoma prisutan i koji je više nego dragocjen, jeste samozapošljavanje, koje uzima sve više maha i koje posebno kod mladih, lagano postaje dominirajući način življenja i razmišljanja. Mi smo, naravno, takav pravac podržali i nastojaćemo da ga ubrzamo, iako novi elementi i nove činjenice na tržištu radne snage, ovdje, na tromeđi tri države, donose jednu novu praksu i znatno veću mobilnost radne snage. Pokazuje se da smo ipak, svi naslonjeni jedni na druge i, mada nas razdvajaju granice, teško da jedni bez drugih možemo naprijed“, kazao je gradonačelnik Trebinja.

Podsjećajući na olujno nevrijeme početkom godine, koje je nanijelo veliku materijalnu štetu u našem gradu, te gubitke od preko 30 miliona KM, nastale nakon havarije u HE Plat, a na koje se računalo u ovogodišenjem budžetu, Ćurić je rekao da i pored ta dva velika problema, funkcionisanje Grada Trebinja nije dovedeno u pitanje.