U Policijskoj upravi Trebinje danas je organizovana centralna svečanost povodom Dana policije RS.


Parastos za 30 pripadnika policije iz Hercegovine koji su poginuli u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, služio je vladika Zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, koji je istakao da su ovi ljudi dali živote za nas da bi mi mogli danas živjeti u miru.


Siniša Laketa, načelnik Policijske uprave Trebinje kazao je da su se danas svi okupili kako bi obilježili 27 godina postojanja MUP-a RS, Centra javne bezbjednosti, odnosno Policijske uprave Trebinje i zahvalio se svima koji su pružali podršku u dosadašnjem radu.


Dodao je da je u okviru Dana policije organizovan Dan otvorenih vrata za djecu trebinjskih vrtića i prijem za penzionisane radnike kao i akcija dobrovoljnog darivanja krvi.


Laketa kaže da je posao policajca veoma težak i sama volja da se pristupi u ovakvu profesiju znači – etiketiranje za cio život.


“Od dana kada sam prvi put obukao ovu uniformu, kroz cijelu srednju školu pa sve do danas, prolazili smo kroz razne faze. Ovo je vrijeme kada je složeno bezbjednosno područje i pojave koje su svakodnevno nove. Danas imamo migrante koje nismo imali prije i to je jedan od glavnih bezbjednosnih problema na koje moramo da odgovorimo. Ja se nadam da će i u buduće naš operativni sastav odgovarati svim problemima”, zaključio je Siniša Laketa.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić podsjetio je da je saradnja lokalne samouprave i Policijske uprave Trebinje na visokom nivou.


“Imamo razne projekte koje provodimo zajedno, imamo Forum za bezbjednost koji smo formirali da bismo se fokusirali na preventive i zajedno radili na bezbjednosti građana. Za nas statistika znači tek toliko da smo načisto zbog izvještaja ali mi tome ne robujemo. Dosta su drugačija vremena sada nego prije. Ono što bih posebno istakao je da je najbitnije da poštujemo jedni druge. Da to što je čovjek u uniformi, znači da treba da ga još više poštujemo jer su oni u dežurstvu 24 časa , i u miru i u ratu su prva linija”, kaže gradonačelnik Ćurić.


Predsjednik Udruženja veterana 3. odreda Specijalne brigade policije Dejan Bodiroga kaže da je ovo prilika da se podsjetimo događaja koji su se desili prije 27 godina na današnji dan.


“Tog dana su pale prve žrtve na Vracama kada je i formirana Specijalna brigada policije pod rukovodstvom tadašnjeg komandanta Milenka Karišika a kao što znamo tada je došlo do razdvajanja tadašnjeg MUP-a i tadašnje Specijalne jedinice Bosne i Hercegovine, jedna strana je otišla kod Vikića a druga kod Karišika. I kada je takozvana Armija Bosne i Hercegovine zajedno sa Vikićevim specijalcima napala na školu unuštrašnjih poslova gdje su bili isključivo srpski pitomci, naši momci su skočili da ih odbrane. To je bila prva akcija i danas MUP RS 4.april, obilježava kao svoj dan”, kazao je Bodiroga i naveo da su ovo prilike da se podsjetimo svih onih koji su izgubili živote u stvaranju RS i treba slaviti sve praznike koji su od značaja za RS bez obzira ko ih brani ili pokušava zabraniti jer je to naša istorija koju smo mi stvorili.
Izvor: Radio Trebinje

Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća na spomenik 30 pripadnika policije iz Hercegovine koji su poginuli u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu upriličen je i prijem za goste – predstavnike porodica poginulih boraca, privrednika i predstavnika javnog i političkog života istočne Hercegovine.