U Komlencu kod Kozarske Dubice položeni su vijenci na spomen-obilježje narodnom heroju, majoru Milanu Tepiću koji je stradao na današnji dan prije 28 godina.Pomen je održan na mjesnom groblju u Komlencu u prisustvu rodbine, prijatelja i zvaničnika u okviru Dana sjećanja na narodnog heroja Milana Tepića.major.jpg

Predsjedik Boračke organizacije opštine Kozarska Dubica Dragoljub Ćibić rekao je da je major Tepić srpskom rodu poručio da treba spriječiti ono što im se dešavalo od 1941. do 1945. godine na ovim prostorima i u Hrvatskoj.

Komentarišući to što poslije 28 godina od stradanja posmrtni ostaci majora Milana Tepića nisu isporučeni iz Hrvatske njegovoj porodici i Republici Srpskoj da bi bili dostojno sahranjeni, Ćibić je rekao da je poznato gdje su njegovi posmrtni ostaci, da su službe za traženje uradile svoj posao, ali da treba da budu preneseni u njegovo rodno mjesto.

On smatra da će se na to još čekati, zbog čina koji se dogodio. “Velika je poruka bila majora Tepića i dvije države to moraju razrješiti”, rekao je Ćibić.

Potpredsjednik gradske Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila iz Prijedora Slaviša Knjeginić ukazao je na značaj da se insistira da posmrtni ostaci majora Tepića budu predati njegovoj porodici.

On je istakao da osjeća ponos zbog čina majora Tepića za koga je rekao da je bio ideja vodilja svim učesnicima odbrambeno-otadžbinskog rata i primjer kako se treba i danas ponašati.

Milka Nikolić, sestra pokojnog majora Tepića, rekla je novinarima rekla da je ponosna na čin njenog brata koji je ostao njen uzor.

“Taj čin proizašao je iz naše porodice, našeg odgoja, od našeg oca i drugačije nikako nije moglo biti u onoj situaciji”, objasnila je Nikolićeva.

Ona je napomenula da je njihova porodica i kuća stradanjem njenog brata ostala bez stuba porodice.

Načelnik Odjeljenja za opštu upravu i društvene djelatnosti opštine Kozarska Dubica Dušan Drljić rekao je da o značaju i herojstvu majora Milana Tepića govori istorija posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata.

“Njegov čin je rijedak, jer je dao život za odbranu tada zajedničke domovine, i u proteklom ratu niko nije pokazao takvo junaštvo”, podsjetio je Drljić.

Obilježavaju Dana sjećanja na majora Milana Tepića prisustvovao je i Nedeljko Lajšić, autor dokumentarnog filma “Nebo nad Bjelovarom”, koji je posvećen djelu narodnog heroja i prvi put emitovan 2017. godine u Domu vojske Srbije u Beogradu, a zatim i u drugim gradovima u Srbiji, Republici Srpskoj i inostranstvu.

“Ljudi su ovaj film prihvatili sa oduševljenjem jer smo u njemu samo pokušali da se odužimo našem heroju, majoru Milanu Tepiću. On je imam čast i to vojničku čast i pokazao je i tadašnjim i budućim generacijama šta je odanost i patriotizam i ljubav prema svojoj zemlji”, rekao je Lajšić.

On je dodao da je film izuzetno dobro prihvaćen, jer je publika u majoru Tepiću prepoznala oličenje hrabrosti i poštenja u vremenu kada se raspadala tadašnja država.

Lajšić je naglasio da više pažnje treba posvetiti sjećanju na herojstvo majora Milana Tepića, koji je zbog svog čina jedini heroj proteklog rata.

Na porodičnu grobnicu Tepića u Komlencu u Kozarskoj Dubici vjence su položili delegacija opštine Kozarska Dubica, prijatelji i rodbina majora Tepića, među kojima i narodni poslanik Perica Bundalo, predstavnici Opštinske boračke organizacije, SUBNOR-a i Policijske stanice, potpredjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila grada Prijedora Slaviša Knjeginić i drugi pojedinci.

Major Jugoslovenske narodne armije Milan Tepić poginuo je 29. septembra 1991. godine u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku, nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da neprijatelju prepusti oružje kojim bi ubijao njegove vojnike.

Za taj junački čin major Tepić je odlukom Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije posthumno odlikovan Ordenom narodnog heroja.

Njemu u čast, Republika Srpska je ustanovila orden za posebne zasluge u ratu, a odlukom Skupštine opštine Kozarska Dubica 29. septembar proglašen je Danom sjećanja na narodnog heroja Milana Tepića.

Jedna ulica u Kozarskoj Dubici nosi ime Milana Tepića, a u parku Narodnih heroja podignuta je bista s njegovim likom.

Narodnom heroju Milanu Tepiću posthumno je 2007. godine dodijeljen Zlatni grb opštine Kozarska Dubica, koji je uručen njegovom sinu Aleksandru.

Obilježavanjem sjećanja na stradanje majora Milana Tepića u Kozarskoj Dubici je završen ovogodišnji program obilježavanja “Septembarskih dana odbrane” od hrvatske agresije 1995. godine.