Trebinjsko udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji "Sonata" obilježilo je danas 17 godina uspješnog rada, tokom kojih je imalo na stotine štićenika, koji su liječeni od narušenog duševnog zdravlja, bolesti zavisnosti od duvanskog dima, alkohola, društvenih mreža i kompjuterskih igrica.



Predsjednik Udruženja Miholjka Janković istakla je da je cilj ovog udruženja prvenstveno da u pravom trenutku pruži pomoć i podršku osobama narušenog duševnog zdravlja i stvori bolje uslove za njihov život i rad.
"Tamo gdje zataji primarna i tercijarna zdravstvena zaštita, gdje se ne može na vrijeme djelovati, progresivna bolest napreduje. U tom trenutku je čovjek čovjeku najbolji prijatelj. Moramo se truditi da mentalne bolesti i njihov razvoj na vrijeme spriječimo, a ne da ih liječimo", navela je ona.



Jankovićeva je rekla da udruženje ima mnogo stalnih članova. "Oni su sa nama punih 17 godina, a u posljednje vrijeme mjesečno imamo po tridesetak novih", dodala je Jankovićeva.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da je "Sonata" udruženje od izuzetne važnosti za grad, jer je njihov rad posvećen ljudima na koje su mnogi zaboravili, te poručio da će Grad uvijek podržati aktivnosti ovog udruženja.



"Smatram da je posao koji obavlja Miholjka Janković i udruženje `Sonata` jedan od najtežih. Vrlo je važno da se i osobama sa narušenim duševnim zdravljem priđe, da im se pomogne, pruži njega i komunikacija. Oni će imati finansijsku podršku Grada Trebinja", dodao je Petrović.
Rad ovog udruženja je u potpunosti volonterski.
U kulturno-zabavnom programu učestvovali su učenici Muzičke škole Trebinje, mališani vrtića "Ciciban" i "Sunce", a svoje stihove govorila je Nataša Stanić, pjesnikinja i članica "Sonate".
SRNA