Pomen stradalima na Petrovačkoj cesti - Foto: RTRS
U Janjilama kod Bosanskog Petrovca obilježeno je 25 godina od stradanja Srba u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije "Oluja".

Kod Spomen-krsta na Petrovačkoj cesti služen je parastos i položeni vijenci. Pomen je služio njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije.

Foto: RTRS

Posjećena je i Spomen-soba u Driniću.

Foto: RTRS

Podsjećamo, 7. avgusta 1995. godine, hrvatski "migovi" bombardovali su kolonu srpskih izbjeglica na Petrovačkoj cesti. Stradalo je deset civila, među kojima četvoro djece i 21-godišnja djevojka.

Zločinačka vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima Veritasa, tokom "Oluje" iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.