20230923_120246.jpg (548 KB)

U Trebinju je danas kod spomenika komandantu Bobanske čete vojvodi Nedeljku Vidakoviću služen pomen povodom 29 godina od njegove pogibije.

Vojvoda Nedeljko Vidaković poginuo je 27. septembra 1994. godine na Borcima kod Konjica, a od iste granate smrtno su stradali i njegovi saborci major Dragan Slijepčević i kapetan Ljubiša Popović, teško je ranjen najmlađi pripadnik ove jedinice Aleksandar Masleša, koji je od posljedica ranjavanja preminuo u januaru 1995. godine.

Cvijeće na spomenik vojvodi Nedeljku Vidakoviću položile su delegacije Bobanske čete, gradske Boračke organizacije i Odjeljenja za boračku i socijalnu zaštitu grada Trebinja.

Dragan Ristić, bivši komandant Bobanske čete kaže da je vojvoda Nedeljko Vidaković bio veliki patriota i borac koji je razmišljao o svojim saborcima i volio ih.

"Saborci su voljeli njega, do zadnjeg dana kad je bio taj kobni dan na Boračkom jezeru na Prenju, kada su od neprijateljske granate stradao on, kapetan Ljubiša Popović i major Dragan Slijepčević. Vojvoda Vidaković je bio svijetli primjer pravog patriote“, rekao je Ristić.

20230923_120201.jpg (615 KB)

Miodrag Novokmet, načelnik Odjeljenja za boračku i socijalnu zaštitu grada Trebinja je istakao da današnji pomen govori o tome da se gaji kultura sjećanja i da junaci nikada neće biti zaboravljeni.

"Postojanje Republike Srpske pokazuje da njihova žrtva nije bila uzaludna, dok postoji Republika Srpska i oni će živjeti u nama, pa zbog toga moramo jedinstveno da branimo Republiku Srpsku. Junaštvo i patriotizam vojvode Nedeljka Vidakovića i kapetana Ljubiše Popovića ulivalo je povjerenje u borcima, koji su znali da neće biti napušteni, dok su oni sa njima", naveo je Novokmet.

Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata poginula su 23 pripadnika Bobanske čete Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske.