Eparhija dizeldorfska i njemačka danas je svečano proslavila 50 godina postojanja, a tim povodom u gradu Karlsrue osveštan je Hram Prepodobne majke Paraskeve.


Hram je osveštao Njegovo preosveštenstvo episkop dizeldorfsko-njemački Grigorije, a sasluživali su mu episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, zahumsko-hercegovački Dimitrije i umirovljeni vladika zahumsko-hercegovačkog Atanasije.

Liturgiji je prisustvovao veliki broj vjernika i zvanica, među kojima predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević, predstavnici diplomatsko-konzularne mreže Srbije i BiH u Njemačkoj, gradonačelnik Karlsruea, te predstavnici drugih hrišćanskih crkava.

Vladika Grigorije u besjedi nakon liturgije naglasio je da crkva puna ljudi u Karlsrueu može biti primjer ostalim crkvenim opštinama u Njemačkoj.

"Sve je danas sveto i blagosloveno. Ovdje je bila NATO baza i vojnici su imali kapelu. Kada su se povukli, mi smo je otkupili, a otac Aleksandar sa divnim ljudima napravio je hram. Imamo mjesto gdje narod može da se sabira i veseli", rekao je vladika Grigorije za Televiziju "Hram".

On je naveo da su svi koji su danas bili na osveštanju crkve mogli da vide zdravu zajednicu, kakvu treba napraviti i u drugim gradovima.

Vladika je ukazao da se srpski narod nalazi na raskrsnici, a da je izlaz vrlo težak. "Moramo da se snađemo u tome. Moramo da budemo razumni, razboriti i hrabri", poručio je vladika Grigorije.

On je rekao da u Njemačkoj, po nekim podacima živi oko 700.000 Srba, ali da nisu prepoznatljivi kao zajednica, što treba postići, nakon čega će imati šanse da naprave nešto dobro za srpski narod u cjelini.

Vladika Grigorije kaže da se radi na rješavanju pravnog statusa Srpske pravoslavne crkve u Njemačkoj i pozvao narod da sveštenicima pomogne u tome.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović u obraćanju prisutnima naglasila je koliko je važno očuvati identitet, te poručila da je Republika Srpska kuća za sve Srbe, ma gdje bili.

-Mnogo puta sam bila sa našim ljudima u inostranstvu. Svaki put sam shvatila da je crkva najvažnije mjesto njihovog okupljanja i mjesto gdje se čuva identitet, tako da sam vladikama i sveštenicima zahvalna na tome. Voljela bih da smo svi zajedno u Republici Srpskoj i Srbiji, ali ma gdje god živjeli vi ste dio Republike Srpske - naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je poručila Srbima u Njemačkoj i svijetu da poštuju države gdje žive, ali uvijek budu ponosni na sebe i svoje porijeklo, da nikad ne zaborave da postoji mjesto gdje pripadaju.

-Republika Srpska je kuća za sve nas, koju ćemo čuvati i graditi. Živjela Republika Srpska, živjela Srbija - naglasila je Cvijanovićeva.

Šarčević rekao je da je zadatak srpskih vlasti da brinu o svojima, gdje god živjeli.

-Ima nas van Srbije skoro koliko i u Srbiji. Želim da jednog dana ove granice nestane i da shvatite da su Srbija i Srpska države u usponu, bez obzira ko ih vodio, i da postoje dobre namere i pokušaji da budemo uspešni i da vaši unuci mogu da izaberu gde da žive - rekao je Šarčević.

Nakon liturgije priređena je i trpeza ljubavi, te kulturno-umjetnički program.

Proslava 50 godina Eparhije dizeldorfske i njemačke, kao i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, biće nastavljeni sutra u Minhenu liturgijom i svečanom akademijom.

Izvor: RTRS.