Svetom liturgijom u hramu Sv. Aranđela Mihaila i pomenom u Spomen kapeli danas je u Veličanima obilježeno 78 godina od pogroma popovopoljskih Srba, koji su 1941. godine napravile ustaše na popovopoljskim Srbima.


Od 23. juna, kada su ustaše na zvjerski način bacile u jamu pretežno muški živalj sa desne strane Popovog polja, pa do okončanja masovnog mostruoznog zločina početkom jula 1941. godine, tradicionalno se obilježava „Sedmica stradanja popovopoljskih Srba“.

Prema podacima koji su zabilježeni u ranijim svjedočenjima, posljednje žrtve su dovožene iz pravca Stoca 29. i 30. juna, pa se nikada nije saznao tačan broj poimenično stradalih u jami Jagodnjači.
Prilikom vađenja posmrtnih ostataka iz jame Jagodnjače 1990. godine, utvrđeno je, da je mučeno, te na razne načine umoreno, pa čak i živo bačeno u jamu preko 200 Popovaca, te kobne 1941. godine.

Svake godine porodice stradalnika obilježavaju dan stradanja na Vidovdan, kako je i danas bilo u prisustvu velikog braja članova porodica stradalih i vjernog naroda Popovog polja.

Radio Trebinje