Pomen u Drakuliću - Foto: RTRS
 
Prošlo je 80 godina od stradanja više od 2.300 Srba koje su 1942. godine ustaše svirepo pobile u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac.

Pripadnici fašističke NDH su 7. februara 1942. godine, u samo jednom danu, na svirep način bez ispaljenog metka ubile su nevine srpske civile u selima Drakulić, Motike i Šargovac te u rudniku Rakovac, među kojima više od 550 djece.

 

Pomen u Drakuliću (Foto: RTRS)
 

U Crkvi Svetog velikomučenika Georgija jutros je služena liturgija u okviru obilježavanja godišnjice pokolja više od 2.300 Srba, koje su ubile ustaše u ovom i okolnim selima.

Bogosluženje u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija (Foto: SRNA)

Liturgiji su prisustvovali potomci žrtava ustaškog pokolja, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, predstavnici udruženja proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, te stanovnici Drakulića i okolnih sela.

Nakon liturgije služen je pomen za ubijene Srbe kod Spomen Kosturnice u Drakuliću.

 

Pomen u Drakuliću (Foto: RTRS)
 

Pomenu je prisustvovao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

 

Pomen u Drakuliću (Foto: RTRS)
 

Podsjetimo, ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad Srbima u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac, a među ubijenima bilo je i 551 dijete.

 

Pomen u Drakuliću (Foto: RTRS)
 

 

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog "Tjelesnog zdruga Ante Pavelića", ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka - sjekirama, noževima i krampovima.

Sjećati se moramo svaki dan jer narod koji se ne sjeća svoje prošlosti, ima upitnu budućnost, poručio je istoričar Zoran Pejašinović.