trebinje kisa.jpg

U četvrtak i petak, 15. i 16. juna, očekuju se obilne padavine u Republici Srpskoj, što će uzrokovati znatan porast vodostaja u slivu rijeke Bosne i u gornjem i srednjem dijelu sliva rijeke Drine, upozorili su iz "Voda Srpske".

Najveća količina padavina tokom ova dva dana očekuje se u Hercegovini, od 80 do 120, a lokalno i do 150 litara po metru kvadratnom.

Pozivajući se na najavu iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u saopštenju je navedeno da se u Sarajevsko-romanijskoj regiji i gornjem Podrinju očekuje od 50 do 90, a u široj regiji Doboja i do Semberije od 20 do 40 litara po metru kvadratnom.

U sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske očekuju se manje količine padavina.

"S obzirom na to da je zbog čestih i obilnih padavina u prethodnom periodu tlo prezasićeno vlagom, prognozirana količina padavina u narednim danima dovešće do porasta vodostaja i može da prouzrokuje izlivanje bujičnih vodotoka, kao i probleme sa oborinskim vodama, pojavu urbanih poplava i klizišta, saopšteno je iz "Voda Srpske".

Zbog najavljenih obilnih padavina, iz "Voda Srpske" pozivaju stanovništvo, institucije i privredne subjekte da preduzmu sve neophodne preventivne mjere zaštite od mogućeg izlivanja bujičnih vodotoka.