Ruska vakcina protiv kovida 19 (Foto: Handout/Russian Direct Investment Fund/AFP) -
Stanovnici Moskve, koji su već počeli da se vakcinišu ruskom vakcinom protiv korone "Sputnjik pet", dobijaju potvrdu o vakcinisanju i uputstvo za pacijenta sa spiskom simptoma koji se mogu javiti nakon vakcinacije, sa savjetima kako postupiti u takvim slučajevima.

U uputstvu se navodi da svaki deseti čovjek, vakcinisan vakcinom "sputnjik pet", može osjećati slabost ili mučninu.

U većini slučajeva vakcinacija se dobro podnosi, a ako se javi fizička slabost, nema razloga za brigu – to je normalna individualna reakcija organizma i jedan od znakova formiranja imuniteta, piše "Sputnjik".

Onima kod kojih se nakon vakcinacije javi slabost, opšti umor i mučnina savjetuje se da smanje fizičku aktivnost i više odmaraju.

U uputstvu se ističe da se kod 5,7 odsto vakcinisanih mogu javiti bolovi u kostima, drhtavica ili osjećaj vrućice, glavobolja ili temperatura veća od 37 stepeni.

- U slučaju da je tjelesna temperatura iznad 38 stepeni preporučuje se uzimanje tableta za spuštanje temperature i protiv bolova /paracetamol ili ibuprofen/, a ukoliko je temperatura iznad 39 stepeni i ne spada u roku od četiri sata nakon uzimanja lijekova, neophodno se javiti ljekaru - dodaje se u uputstvu.

Kod 4,7 odsto vakcinisanih javlja se bol, svrab, otok i crvenilo na mjestu vakcinisanja.

Po pravilu liječenje nije potrebno, ali se može uzeti lijek protiv alergije kako bi se umanjio otok i osjećaj nelagode.

Jedan i po odsto vakcinisanih pacijenata može imati začepljen nos, curenje nosa ili osjećaj golicanja u grlu i njima se savjetuje da piju mnogo tečnosti i koriste sprej za nos.

U manje od jedan odsto pacijenata može doći do ubrzanja pulsa ili povišenog pritiska.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin zatražio je od potpredsjednika ruske Vlade Tatjane Golikove da naredne nedjelje počne masovna vakcinacija od virusa korona.

Vakcina "Sputnjik pet" koju proizvodi Naučno-istraživački institut "Gamaleja" u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svijetu.

Rusija ima još jednu registrovanu vakcinu "epivak korona" centra "Vektor", a u pripremi je i treća