OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE Vučić: Pregovori s Amerikancima oko izgradnje solarne elektrane u Srbiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se pregovara sa američkom kompanijom UGT Rinjuabls LLC oko izgradnje solarne elektrane.

Pomenuta kompanija, koja se bavi obnovljivim izvorima energije, želi da izgradi na 2.000 hektara solarne panele na desetak lokacija širom Srbije.

Tako bi se, rekao je, dobio dodatni gigavat struje i smanjila emisija ugljen-dioksida za 1,9 miliona tona godišnje.

Vučić je, nakon razgovora i potpisivanja memoranduma o razumjevanja sa UGT Rinjuabls LLC rekao da bi taj projekat bio početak nove ere i važan iskorak u budućnost za enegetsku bezbjednost Srbije.

– Predstoje razgovori oko uslova i vjerujem da ćemo brzo završiti i da ćemo napraviti najbolji mogući dogovor – rekao je Vučić i dodao da bi nakon potpisivanja ugovora izgradnja trajala oko dvije godine.

Kako je rekao, taj projekat je od presudnog značaja za ekonomski razvoj i uspjeh u okviru zelene agende Srbije.

Predsjednik je kazao da dodatni gigavat struje čini tri procenata ukupne električne energije Srbije i to još iz obnovljivih izvora energije.

– Time bismo smanjili broj štetnih gasova – za 1,9 miliona tona CO2. Ukupna emisija CO2 u Srbiji je 51 miliona tona. Ovo je veliko ulaganje i investicija koja doprinosi ekonomskom rastu Srbije – naglasio je Vučić.