Policija Srpske (Foto: instagram.com/ mup.srpske) -
Kako bi se smanjio broj vozača koji u saobraćaju učestvuju pod dejstvom alkohola, u Republici Srpskoj će od 15. decembra ove godine do 31. januara 2023. godine biti sprovedena tradicionalna preventivna kampanja "Lako je alkohol odbiti!".

Kampanju zajednički sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za bezbjednost saobraćaja, Auto-moto savez Republike Srpske sa 49 auto-moto društava i lokalne zajednice.

Zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović naveo je da je u Srpskoj alkohol jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa najtežim posljedicama.

- Rizik od učešća u saobraćajnim nezgodama i rizik od smrtnog stradanja raste sa porastom koncentracije alkohola u krvi - istakao je Radović gostujući u Jutarnjem programu naše televizije.

Pod uticajem alkohola pogoršavaju se psihofizičke sposobnosti neophodne za bezbjedno učešće u saobraćaju, odnosno slabi oštrina vida, produžava se vrijeme reakcije, slabi koordinacija i preciznost pokreta… Povećava se samouvjerenost, slabi kritičnost, smanjuje se osjaćaj odgovornosti, a vozač postaje neoprezan i sklon nepoštovanju saobraćajnih propisa. Sprovođenjem kampanje pokušaće se uticati na promjenu stavova vozača, kako ne bi upravljali vozilima u saobraćaju, ako su pod uticajem akohola.

U toku trajanja kampanje vozači će biti obavješteni o uticaju alkohola na psihofizičke sposobnosti koje su bitne za bezbjedno učešće u saobraćaju, najčešćim greškama koje prave alkoholisani vozači, te posljedicama rizičnih ponašanja u saobraćaju.