Zimska turistička ponuda u Trebinju ove godine biće u znaku vikend svetkovina, koje će zvanično biti otvorene u petak, 22. decembra.


Organizatori u zimskim danima najavljuju dobru zabavu na otvorenom, uz raznolik muzički, gastronomski i program za djecu, a od manifestacije koja će zamijeniti prošlogodišnji „Zimzograd“ očekuju da će oživjeti ulice grada, privući turiste, a ujedno i promovisati autohtone proizvode Trebinja i Hercegovine.
Direktor trebinjske Turističke organizacije Marko Radić za Radio Trebinje kaže da će ovakve svetkovine na ulicama Trebinja biti priređivane tri dana u sedmici, uglavnom vikendom, a u pet tematski osmišljenih programa trajaće do 14. januara naredne godine.
Planirani su dani meda i domaćih proizvoda, jedan vikend biće u znaku novogodišnjih paketića, zatim dani suvenira i rukotvorina, dani posvećeni božićnim praznicima, te dani vina i rakije. Kućice sa izlagačima, njih šest ili sedam, biće postavljene u Dučićevoj ulici – a ove godine biće besplatne za korisnike“, kaže Radić.
Muzički dio programa biće organizovan na bini u bašti hotela „Platani“, a Trebinjce i njihove goste tokom ovih dana zabavljaće brojni izvođači – od Ranka Slijepčevića i Boba Vučura, mostarskih i trebinjskih tamburaša, Foča benda, dua Nešo i Zoka Lero, Nebojše Buhe, Vanje Mišić, muzičkih sastava „Neš“ iz Zenice i Kiks benda, do folklornih ansambala.
„Očekuje nas raznolik muzički program, u kojem će se naći za svakog po nešto – od folklora, narodne, starogradske, zabavne, do di-džej muzike. Uz baštu ‘Platani’ biće postavljeni stolovi na kojima će članovi trebinjske Slou fud organizacije za vrijeme programa spremati autohtona jela Hercegovine – poput graha poljaka, varice, kotlića, prijesnaca, raštana, priganica, a sve će to posjetioci moći da degustiraju. Naravno, planirani su i zabavni sadržaji za najmlađe“, ističe on.
Radić kaže da još nije izvjesno da li će biti i organizovanog dočeka Nove godine na otvorenom, dok će za Novu godinu po Julijanskom kalendaru i božićne praznike biti priređen prigodan program.
On dodaje da je za trebinjske turističke perspektive od velikog značaja da grad bilježi posjete i nakon ljetnih mjeseci.
„Nema turističke destinacije u Evropi koja na razmišlja kako da produži sezonu. Mogu da kažem da je ova sezona dala bitne pozitivne pomake i što se bar noćenja u Trebinju tiče – sezona je već znatno produžena. Dakle, zadovoljni smo 2017. i već se okrećemo narednoj godini, u planu su sajamske prezentacije trebinjske ponude, nadolaze nam i neke nove ideje, tako da očekujemo turistički uspješnu i 2018.“, kaže direktor Turističke organizacije grada Trebinja.
Radio Trebinje