Dani svetog vasilija najava.jpg

Manifestacija "Dani Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog", posvećena ovom velikom svetitelju i čudotvorcu, biće održana u Trebinju od 9. do 12. maja uz mnoštvo duhovnih i kulturno-umjetničkih sadržaja, najavili su danas organizatori.

Predstavnik za kulturu i medije Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske Branislav Rajković rekao je da će manifestacija biti svečano otvorena sutra u 19.30 časova u porti Sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju.

"Odmah zatim slijedi razgovor sa ostroškom bratijom i igumanom, što samo po sebi svjedoči o neraskidivoj vezi naše eparhije sa eparhijom i gradovima u Crnoj Gori koji jedinstveno proslavljaju ovog svetitelja", rekao je Rajković na konferenciji za novinare.

On je naveo da će Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka promovisati izdanja svojih izdavačkih kuća "Vidoslov" i "Sveviđe" 10. maja u 18.30 časova u Muzeju Hercegovine.

"Ove godine imamo jedinstvenu priliku da u Trebinju premijerno prisustvujemo izvođenju opere Narodnog pozorišta iz Beograda i novosadskog Srpskog narodnog pozorišta `Despot Stefan`. Libreto ove opere koju je uradila Zorica Kuburović urađen je sa blagoslovom i recenzijom blaženopočivšeg episkopa Atanasija", rekao je Rajković.

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu Slađana Skočajić rekla je novinarima da je Trebinje, zajedno sa Eparhijom zahumsko-hercegovačkom i primorskom, pripremilo četvorodnevni program koji će biti izveden u Sabornom hramu i Muzeju Hercegovine.

"Imaćemo priliku da slušamo operu 10. maja uveče i naš crkveni hor 11. maja uveče koji će imati goste - crkveni hor hrama u Podgorici. Nakon uobičajenog saborovanja u Mrkonjićima i priredbe koju će prirediti učenici osnovne škole koja obilježava slavu, završnicu ćemo imati koncertom etno-grupe `Kalem` u Muzeju Hercegovine ", navela je Skočajićeva.

U okviru manifestacije biće uručene nagrade učenicima koji su učestvovali na literarnom konkursu "Stazama Svetog Vasilija".

Pokrovitelji manifestacije su Eparhija zahumsko-hercegovačka i grad Trebinje, a doprinos će dati Kulturni centar Trebinje, Muzej Hercegovine, kao i vjeroučitelji Eparhije, sestrinstvo manastira Svetog Vasilija u Mrkonjićima, Crkveni hor "Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški".