Petarde - Foto: RTRS
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske počeće danas sprovođenje akcije pod nazivom "Petarde nisu igračke" koja će trajati do 15. januara naredne godine, a cilj je da predstojeći praznici budu obilježeni u mirnom i bezbjednom okruženju.

Pripadnici MUP-a će u saradnji sa nadležnim opštinskim inspekcijskim službama kontrolisati prevoz pirotehničkih sredstava, kao i rad prodavnica koje imaju zakonsko ovlaštenje da prodaju pirotehnička sredstva, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Policijski službenici ostvariće saradnju sa predstavnicima lokalne zajednice, direktorma i pedagozima prosvjetno-obrazovnih ustanova, učeničkim i roditeljskim vijećima, te lokalnim institucijama i nevladinim organizacijama, s ciljem zajedničkog djelovanja na suzbijanju zakonom kažnjivih pojava iz ove oblasti, navodi se u saopštenju.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, policijski službenici održaće u prosvjetno-obrazovnim ustanovama, uz poštovanje svih preporučenih mjera, kraća predavanja prilagođena za djecu, koja su najugroženija kategorija, kada je opasnost od petardi u pitanju.

Igre sa petardama i drugim pirotehničkim sredstvima nisu bezazlene i nestručno rukovanje može ostaviti trajne posljedice po lica, naglasili su iz MUP-a.

U saopštenju se podsjeća i da je prošle godine u "igrama sa petardama" povrijeđeno petoro djece, od kojih je jedno djete na području Policijske uprave Bijeljina teško povrijeđeno, te da je, prilikom aktiviranja vatrometa, jedno punoljetno lice na području Policijske uprave Istočno Sarajevo zadobilo povrede očiju.

Iz MUP-a su naveli da se pirotehnički proizvodi za zabavu drugog razreda /mali vatrometi, petarde, rimske svjećice, mali vatrometni bicikli, fontane, bengalske baklje, rakete i drugi slični proizvodi/, mogu prodavati u maloprodaji samo licima starijim od 18 godina i to od 15. novembra tekuće godine do 30. januara naredne godine.

Pirotehničke proizvode za zabavu mogu koristiti i lica starija od 16 godina, ali pod nadzorom roditelja, odnosno staratelja, dok je zabranjena upotreba pirotehničkih proizvoda za zabavu drugog razreda u zatvorenim prostorijama, kao i u prostorijama gdje se okuplja veći broj lica.

Iz MUP-a su uputili apel da se građani pridržavaju važećih zakonskih odredaba s ciljem stvaranja bezbjedne i ugodne atmosfere za proslavu praznika i istakli da će sva nezakonita upotreba pirotehnike i vatrenog oružja biti sankcionisana u skladu sa zakonom.