242821.jpg (260 KB)

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske omogućilo je svim zainteresovanim roditeljima da za narednu školsku 2024/2025. godinu izvrše elektronsku prijavu djece za upis u prvi razred osnovne škole uz korišćenje internet platforme eUpis.

- Elektronski upis učenika pokrenuli smo prije godinu dana, a ovu mogućnost je iskoristilo više od 80 posto roditelja koji su, po informacijama koje smo dobijali od škola, pohvalili ovaj vid digitalizacije u obrazovanju. Elektronska prijava za upis učenika, po iskustvu od prošle godine, predstavlja olakšanje za roditelje učenika i vaspitno-obrazovne ustanove, za službe u opštinama i gradovima kao i za policijske uprave u Republici Srpskoj s obzirom da u slučaju elektornske prijave za upis učenika roditelji nisu u obavezi da preuzimaju potrebnu dokumentaciju od nadležnik institucija te da istu predaju školi u štampanom obliku - navela je resorna ministarka Željka Stojičić.

Poziva sve zainteresovane roditelje da iskoriste prednosti informaciono-komunikacionih tehnologija i da na brz i jednostavan način prijave svoju djecu za upis u osnovnu školu uz korišćenje internet platforme eUpis.

- Roditelji koji nisu zainteresovani za ovaj elektronski način prijave djece i dalje mogu da prikupljaju svu potrebnu dokumentaciju u štampanom obliku od nadležnih institucija, da posjete školu i da u pisanom obliku popune i predaju školi svu potrebnu dokumentaciju za upis svoje djece u prvi razred - rekla je Stojičićeva.

Na osnovu elektronske saglasnosti roditelja, u okviru internet platforme eUpis, osnovna škola preuzima sve potrebne podatke za upis učenika u prvi razred iz informacionih sistema Ministarstva uprave i lokalne samouprave i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Na navedeni način dovoljno je da roditelji popune elektronsku prijavu, a škole iz informacionih sistema institucija Republike Srpske preuzimaju digitalne setove podataka sadržane na Izvodu iz matične knjige rođenih, Uvjerenju o državljanstvu i Uvjerenju o prebivalištu.

Internet platforma eUpis kreirana je u skladu sa najvišim standardima i propisima iz oblasti informacione bezbjednosti i zaštite ličnih podataka, a podaci koji se prikupljaju u elektronskom obliku ranije su se dostavljali školi u štampanom obliku.

Internet platforma za eUpis učenika dostupna je svim zainteresovanim roditeljima budućih prvačića na veb-stranici https://eupis.skolers.org/ putem koje prijava djece za upis traje od 1. 2. do 31. 3. 2024. godine.

Stranici se može pristupiti uz korišćenje bilo kojeg urađaja sa internet vezom kao što su računar, tablet ili mobilni telefon.

Nakon uspješne prijave školska komisija za upis učenika kontaktiraće roditelje i informisati iste o terminima za testiranje djece i o drugim važnim informacijama.

Promotivni video-spot koji sadrži detaljno uputstvo za roditelje moguće je pogledati putem sljedećeg linka: https://www.youtube.com/watch?v=sabSTWI8AaU