U protekla tri dana u Republici Srpskoj pet osoba srednje i starije životne dobi preminulo je od gripa.


Iz republičkog Instituta za javno zdravstvo saopšteno je da je od 25. do 27. janura pet osoba preminulo od posljedica teške akutne respiratorne infekcije.
Univerzitetski klinički centar Republike Srpske prijavio je četiri, a Opšta bolnica Zvornik jednog preminulog pacijenta, koji su bili pozitivni na virus A/X1/.


Iz Instituta poručuju da je, zbog dužeg boravka u zatvorenom prostoru i mjestima gdje borave veće grupe ljudi, neophodno primjenjivati mjere lične, a posebno respiratorne higijene, kao i higijene prostora u kojem se živi i radi.

Preporučuje se i redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom, pokrivanje usta maramicom prilikom kihanja i kašljanja, kao i često provjetravanje prostorija.


U narednom periodu, kako se navodi, posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smještenim u ustanovama za trajni boravak i poštovati preporuke ustanova i te posjete svesti na minimum.


Aktivnost virusa influence, dodaju iz Instituta, u porastu je u većini zemalja u sjevernoj hemisferi i da je registrovana cirkulacija virusa influence A i B.


"Sojevi virusa influence koji su zasad dominantni i koji trenutno cirkulišu u sjevernoj hemisferi po dosadašnjoj genetskoj karakterizaciji upravo odgovaraju sojevima sadržanim u vakcini što je veoma značajno u pogledu prevencije ove bolesti i koristi koje imaju svi koji su se vakcinisali ove godine", navodi se u saopštenju.


Izvor: Srna