Vlada Republike Srpske, tačnije Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, planira rekultivaciju zaraslog i zapuštenog zemljišta u Hercegovini, kao i njegovo navodnjavanje, kako bi se iskoristio njegov potencijal za pojedine kulture.


U planu je i nabavka specijalizovanih mašina za podrivanje tla, drobljenje kamena i terasiranje kraških terena, a procjenjuje se da bi takva mehanizacija koštala oko četiri miliona maraka.
Krčenje i uređenje bi prioritetno bilo vršeno na poljoprivrednom i šumskom zemljištu u svojini RS, a kojeg na području četiri opštine ima skoro 2.000 hektara. Kroz zakup i koncesije bi osiguralo višegodišnje namjensko korištenje za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju, kao i uzgoj ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja. Sve to bi se realizovalo kroz Centar za agrarni razvoj mediteranskog područja Hercegovine, a koji je juče od Vlade RS dobio zeleno svjetlo za osnivanje.
U pitanju je koordinaciono tijelo koje bi radilo na uvezivanju republičkih institucija na navedenom području, kao i njihove saradnje s lokalnim zajednicama, privrednim subjektima i poljoprivrednim proizvođačima.
Cilj je unaprijediti iskorišćavanje postojećih agrarnih resursa i potencijala jugoistočne Hercegovine, koji obuhvataju područje Trebinja, Berkovića, Bileće i Ljubinja.
"To područje karakterišu blaga mediteranska klima i duža vegetaciona sezona, pogodna za proizvodnju ranog povrća i voća, vrhunskih vina, kao i ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja vrhunskog kvaliteta. Bitno je naglasiti da se na mediteranskom području Hercegovine, uz primjenu odgovarajućih sistema navodnjavanja i ostalih agrotehničkih mjera, mogu postići dvije žetve u jednoj vegetacionoj sezoni", navodi se u dokumentu koji se juče našao pred ministrima u Vladi RS.
U njemu stoji i kako atraktivna geografska pozicija, blizina mora, povoljna klima, plodno zemljište, očuvana infrastruktura, vodeno bogatstvo, industrijska baza, mogućnost raznovrsne poljoprivredne proizvodnje te ekološki čist mediteransko-hercegovački ambijent predstavljaju resurse koji otvaraju široke razvojne perspektive jugoistočne Hercegovine.
Inače, inicijativa za osnivanje je prezentovana na sastanku koji je održan 4. decembra ove godine u Trebinju i svi učesnici su je podržali i izrazili spremnost za učešće u radu Centra za agrarni razvoj.
U planu nadležnih je da do kraja februara donesu osnivačke akte, a da grad Trebinje obezbijedi adekvatan prostor za rad centra. Paralelno s tim, "Šume RS" će u svom finansijskom planu uračunati sredstva za nabavku specijalizovane mehanizacije za uređenje zemljišta i to preko kredita. Centar bi s radom trebalo da počne u martu.
Prema riječima Veselina Dutine, direktora Agrarnog fonda grada Trebinja, koji takođe učestvuje u ovom projektu, mehanizacijom bi upravljao Centar za gazdovanje kršom Trebinje.
"Ovo je dobra stvar jer ćemo se svi ozbiljnije baviti poljoprivredom, a sve ustanove koje se bave njenim razvojem će se objediniti i biće u punom kapacitetu u tom segmentu", kaže on.
Dutina ocjenjuje kako je poljoprivreda u Hercegovini i dalje na niskim granama, ali da se sve radi kako bi se to promijenilo.
"Grad Trebinje je svoj doprinos dao osnivanjem Agrarnog fonda prije devet mjeseci, a uradili smo neke značajne projekte. Tako smo napravili tri mini-hladnjače i od naredne godine ćemo organizovati otkup od našeg domaćeg stanovništva, koji ćemo plasirati u naše markete i ugostiteljske objekte", kazao je on.
Nezavisne novine