Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (Foto:capital.ba) -
Radnici u Republici Srpskoj će od iduće godine moći da idu na bolovanje zbog sindroma "izgaranja na poslu", potvrđeno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske će u svoj šifarnik bolesti uvrstiti ovu dijaganozu prateći svjetske smjernice, budući da je Svjetska zdravstvena organizacija sindrom uvrstila u svoj priručnik Međunarodne klasifikacije bolesati, a primjenu najavila iduće godine.

Iz Fonda za "EuroBlic" kažu da zajedno sa nadležnim institucijama Republike Srpske prate aktivnosti Svjetske zdravstvene organizacije i Listu međunarodne klasifikacije bolesti, te da sve izmjene i novine uvrštavaju i u svoje akte.

Psiholog Slađana Cvjetković istakla je da postoje jasni dijagnostički kriterijumi da se prepozna ovaj sindrom.

- Ljudi koji su skloni profesionalnom sagorijevanju ne koriste bolovanja, ne izbjegavaju posao, sve dok jednostvano ne budu nemoćni da odu. Mislim da je u interesu poslodavaca da im zaposleni ne sagorijevaju, zbog kvaliteta i produktivnsoti posla - navodi Cvjetkovićeva.

U Savezu sindikata smatraju da će ovo doprinijeti boljoj zaštiti radnika, dok iz Udruženja poslodavaca tvrde da je neprimjereno sada proširivati osnov za odlazak na bolovanje.