NEĆE BITI TESTIRANI SVI OBOLJELI Od korone ćemo se LIJEČITI KUĆI, u bolnicama sve manje mjesta

Oboljeli od kovida sa blagom kliničkom slikom neće ubuduće biti testirani, niti smještani u bolnice, nego će se liječiti u kućnim uslovima pod nadzorom svojih porodičnih doktora.

Poručili su to iz Instituta za javno zdravstvo na današnjoj konferenciji za štampu, na kojoj su saopšteni alarmantni podaci o trenutnoj epidemiološkoj situaciji: za posljednja 24 sata potvrđeno je još 646 novozaraženih, a od posljedica korona virusa je umrlo 16 ljudi.

Direktor Instituta Branislav Zeljković je poručio da je ovakav korak neophodan, kako bi se sačuvali kapaciteti laboratorija za testiranje i bolnica, koji su na izmaku.

-Naravno, postavlja se pitanje kako će netestirani pacijenti, kojima je, na osvnou prijavljenih simptoma i ljekarskog pregleda preporučena izolacija i kućno liječenje, pravdati izostanak s posla. Naš prijedlog je da im domovi zdravlja izdaju doznake za bolovanje, ali molimo građane da ne zloupotrebljavaju ovu situaciju – poručio je Zeljković.

– Bolničkih krevetaje sve manje, a nema ni osoblja koje bi moglo da zbrine rastući broj pacijenata. I u laboratorijama su kapaciteti ograničeni, kao što je svaki resurs ograničen. Na ovaj način ćemo pokušati da racionalizujemo rad zdravstvenih ustanova, jer osim kovid pacijenata ima i drugih pacijenata, pogotovo hroničnih, kojima je potrebno liječenje – rekao je Zeljković.

– Današnji epidemiološki podaci su crveni alarm, posljednje upozorenje koliko virus može biti opasan. Broj novozaraženih ne opada. Očekujemo da krizni štabovi lokalnih zajednica do kraja sedmice predlože posebne mjere, koje mogu doprinijeti poboljšanju epidemiološke situacije na lokalnom nivou, a konačan prijedlog mjera će kao i do sada dati Institut – rekao je Zeljković.