Virus korona (foto:enavabharat) -
Za ulazak u Austriju osoba koje su boravile u takozvanim rizičnim zemljama, u koje spadaju sve države Zapadnoh Balkana, biće uveden obavezan negativan PCR test, najavljeno je danas poslije podne na konferenciji za štampu austrijske vlade.

Kancelar Sebastijan Kurc najavio je od petka strožije kontrole na ganicama Austrije, kao i da će od tada biti moguć ulazak u Austriju iz rizičnih regiona samo uz negativan PCR test.

- Mjere koje preduzimamo imaju za cilj sprječavanje daljeg širenja korona virusa. Kada pogledamo aktuelne klastere onda vidimo da imamo problem sa uvozom virusa, prije svega sa Zapadnog Balkana - objasnio je on na konferenciji za štampu.

Kurc je kazao da je Austrija iscrpila sve nivoe upozorenja za putovanje, apelovala na građane da odustanu od putovanja u rizične regione i da već sada postoji obaveza samoizolacije prilikom povratka iz takvih dijelova svijeta.

- Međutim i dalje imamo previše uveženih slučajeva. Zbog toga će biti potreban negativan PCR test za ulazak u Austriju, a i kontrolisaćemo strožije poštovanje mjere karantina - podvukao je on.

Što se PCR testova tiče kaže da će biti prihvaćeni samo oni iz sertifikovanih laboratorija.

- Odustanite od putovanja ovog ljeta na Zapadni Balkan. Razumijem povezanost i bliskost sa tim regionom. I meni je taj region veoma blizak srcu - dodao je Kurc.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer kazao je da će se preduzeti mjere za sprječavanje drugog talasa.

- Zapadni Balkan važi za rizični region. Biće moguć ulazak u Austriju, za građane koji se vraćaju iz tog regiona, a koji imaju boravak u Austriji, samo uz negativan PCR test, koji nije stariji od 48 sati, a mjera karantina ostaje i dalje na snazi - objasnio je on.

Nehamer je detaljnije razjasnio da državljani Austrije u zemlju iz rizičnih regiona mogu ući uz mjeru karantina, sa obavezom testiranja u roku od 48 sati, a strani državljani sa boravkom samo sa negativnim PCR testom.

Najavio je strožije kontrole na granicama, dodajući da se već sada, u saradnji sa zdravstvenim vlastima, na granicama sprovodi 95.000 kontrola dnevno.

Ukazao je da će se intenzivne kontrole voditi i u unutrašnjosti, i da će kontrole biti sprovedene i na granicama prema Češkoj, Slovačkoj i Njemačkoj.

On je, najavivši strožije kontrole poštovanja karantina, rekao da je policija do sada izvršila 56.000 kontrola poštovanja mjere samoizolacije, i da je morala u 260 slučaja da kazni kršenje.

S tim u vezi je rekao da su kazne veoma skupe.

- Ako prekršite mjeru karantina, a niste zaraženi možete dobiti novčanu kaznu u visini do 1.400 evra, a ako se zaraženi onda se radi o krivičnom prekršaju koji se prijavljuje tužilaštvu - kazao je Nehamer.

Na pitanje da li je planirano uvođenje nanogice, Nehamer je kazao to nije planirano za osobe u karantinu, već samo pooštrena kontrola.