Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge - APIF -
U Republici Srpskoj je od početka godine osnovano 760 novih preduzeća, što je za 123 više u odnosu na isti period lani, pokazuju podaci Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge.

Kako navode u Agenciji, registracije firme, onima koji odluče da pokrenu sopstveni biznis, traje maksimalno četiri dana.

Preduzetnici i investitori u Srpskoj u dosta su povoljnijem položaju od komšija iz regiona, o čemu najbolje svjedoče troškovi registracije poslovnih subjekata, piše "Glas Srpske".

- U Srpskoj osnivanje, na primjer, jednočlanog d.o.o. sa minimalnim osnivačkim kapitalom od jedne KM ne košta više od 130 maraka. Taksa u APIF-u iznosi 35 maraka, ovjera potpisa je deset, dok je taksa za Službeni glasnik Republike Srpske 40 KM, koliko košta i izrada pečata - pojasnili su u Ministarstvu privrede i preduzetništva.

Pojašnjavaju da je model reforme koji je usvojen u Republici Srpskoj zasnovan na jednošalterskom principu, a to znači da su skraćene procedure, pa budući preduzetnici ne moraju šetati od jedne do druge institucije.

Iz Ministarstva privrede i preduzetništva su podsjetili da je Vlada pokrenula i projekat onlajn registracije poslovnih subjekata, koji je u finalnoj fazi.

Predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske Jovica Bratić rekao je da svi budući preduzetnici u Srpskoj imaju povoljne uslove kada je u pitanju pokretanje poslovanja, da su procedure pojednostavljene i rješenja o registraciji uglavnom dobiju u roku od 48 časova.