ilija-t..jpg (224 KB)

Pitanje električne energije postalo je pitanje opstanka i zbog toga je neophodno što prije odblokirati započete projekte i krenuti u izgradnju strateških energetskih projekata poput "Buk Bijele" i "Gornji horizonti", upozoravaju stručnjaci u Republici Srpskoj.

Izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove u preduzeću "Hidroelektrane na Trebišnjici" Ilija Tamindžija rekao je da podržava potez lidera SNSD-a Milorada Dodika da će nova vlast na niovu BiH biti formirana samo sa onim bošnjačkim strankama koje obećaju da će odblokirati strateške energetske projekte.

"Ne mogu da shvatim one bošnjačke političare koji toliko pričaju da vole BiH, a u isto vrijeme su protiv ključnih razvojnih projekata. Oni na ovaj način ne blokiraju samo Srpsku, već i BiH", rekao je Tamindžija za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, izgradnjom planiranih novih kapaciteta energetski sektor Srpske bio bi "jači" za gotovo 60 do 70 odsto, ne računajući planirane solarne projekte, što bi omogućilo BiH da se lakše uhvati u koštac sa aktuelnim, ali i predstojećim izazovima.

Tamindžija smatra da dolazi vrijeme kada neće biti pitanje koliko će struja koštati, već da li će je biti na tržištu.

On je dodao i da su energetska stabilnost i niske cijene struje, koje su najniže u Evropi i regionu, bili sigurno i dobar mamac za privlačenje novih inostranih investicija i zapošljavanje.

"Sve to je povezano. Nadam se da će u mračnim glavama tih koji godinama sve opstruišu konačno zasijati sijalica", konstatovao je Tamindžija.

Ekonomista Miloš Grujić je naveo da bi BiH na ovaj način stekla dodatnu energetsku nezavisnost, ali bi i sa jeftinom strujom, kao velikom konkurentskom prednošću, mogla privući i značajan broj investitora.