Odbojkaški klub "Ljubinje-Bankom" donio je odluku o istupanju iz Premijer lige BiH, jer od Odbojkaškog saveza BiH nije dobio sertifikat o ispunjavanju uslova za sportsku dvoranu "Jovo Đurić" za sezonu 2019/20.ljubinje-odbojka.jpg

Ljubinje, sredina od 3.500 stanovnika, poznata po odbojci i odbojkašima, koji su zaštitni znak ovog malog mjesta, i Ljubinje koje živi za odbojku i koje sa nestrpljenjem i radošću očekuje svaku odbojkašku utakmicu, naredne sezone neće gledati utakmice Premijer lige BiH iz razloga što ovoj dvorani, koja nosi naziv osnivača ljubinjskog kluba i bivšeg reprezentativca SFRJ, nedostaju 3 metra dužine i 25 centimetara širine, stoji u saopštenju Opštine Ljubinje koje je potpisao načelnik Darko Krunić.

„Da li je ovo trenutak, za odbojku u BiH, da Odbojkaški savez, odluke donosi na osnovu jedinice za dužinu ili treba da uzme za mjeru neke druge činjenice koje su zasigurno mnogo bitnije za odbojku? Slobodna zona iza osnovne linije je mala. Mi posjedujemo 5m, a sada ona treba da bude 6,5m. Ova odluka, kao i mnoge druge, je zasigurno unaprijedila odbojku u BiH, pa je i naš Savez toliko 'organizaciono' odskočio, postiže 'izvanredne' rezultate sa reprezentacijama na svim nivioma, iz dana u dan imamo sve više novoformiranih klubova, pa i sportske dvorane moraju biti na evropskom nivou“, navode u današnjem saopštenju za javnost ovog kluba i dalje navode: „Gospodo iz Saveza, u ovoj sportskoj dvorani su se igrale utakmice prve savezne lige bivše SFRJ gdje su nam u goste dolazile ekipe takvog kalibra kao što su: 'Vojvodina"' - Novi Sad, 'Mladost' - Zagreb, 'Partizan' - Beograd, 'Bosna' - Sarajevo, 'Student' - Mostar, 'Ribnica' - Kraljevo, 'Kolubara' - Lazarevac, 'Bled' - Bled, 'Vardar' - Skoplje, 'Stavbar' - Maribor itd. Sve one su mogle da igraju u ovoj dvorani svoje prvenstvene i Kup utakmice i nikome ta dvorana nije bila mala, i ako je možda i tada nedostajao koji centimetar. Takođe, OK 'Ljubinje-Bankom' je osam sezona nastupalo u Premijer ligi BiH i igralo utakmice u istoj dvorani, a sada ne može!?“, pitaju se nadležni u Opštini.

Opština Ljubinje, ističu u saopštenju,  ulaže sve napore da pronađe rješenje za rekonstrukciju i proširenje sportske dvorane što zahtjeva dosta vremena i novca i za veće lokalne zajednice, a ne za Ljubinje čiji je budžet 1.700.000,00 KM. Uprkos tome, uspjeli su od vlastitih sredstva zamijeniti rasvjetu - ugraditi led reflektore, u toku je i rekonstrukciju svlačionica i prostorija u dvorani.

„Nastavićemo mi i dalje da ulažemo sredstva u dvoranu, siguran sam da ćemo uspjeti i da je proširimo za ta tri metra, ali nam treba vremena, a gospodi iz Saveza se očigledno žuri.Ovaj grad od 1961. godine živi za odbojkaške utakmice, što najbolje pokazuje broj gledalaca na svakoj utakmici (na više od pola utakmica Premijer lige BiH nema ukupno gledalaca kao u Ljubinju na jednoj). To potvrđuje i utakmica koja je odigrana prije 7 dana, polufinale Kupa RS protiv OK 'Borac' Banja Luka, gdje su naši odbojkaši pobijedili sa 3:0 i tako napravili još jedan veliki uspjeh i plasirali se u finale Kupa RS. Sportska dvorana je tada bila prepuna. Utakmice naših mlađih kategorija prati po 200 gledalaca“, nastavljaju dalje u saopštenju za javnost i dodaju:

„U ovoj dvorani su ponikle takve odbojkaške veličine, koje su nastupale za reprezentacije bivše SFRJ, kao i za novonastale države. Nabrojaćemo samo neke: Jovo Đurić i Mladen Likić - reprezentacija bivše SFRJ, Đorđe Đurić - prvi osvajač olimpijske medalje sa prostora RS, Strahinja Kozić - reprezentativac SRJ, braća Anđelko i Milenko Dangubić - reprezentacija Srbije i Crne Gore, Milorad Kovač i Anđelko Ćuk - reprezentacija Hrvatske, braća Gojko i Božo Ćuk - reprezentacija Crne Gore. Reprezentativce BiH možda je bolje i da ne pominjemo, jer se vjerovatno i oni sada stide čijeg Saveza su nosili dres i na sve pozive se sa radošću odazivali.

Igranje utakmica po drugim gradovima za nas ništa ne znači, jer kakav je smisao svega toga, kad ljubinjci i Ljubinje žive za odbojkaške utakmice i to je kod nas uvijek bio poseban događaj. Upitajte odbojkaše "Željezničara" iz Osijeka u kakvoj dvorani su igrali odlučujuću utakmicu za ulazak u Prvu Saveznu ligu bivše SFRJ (bilo je oko 1000 gledalaca, a grad je tada brojio 4000 stanovnika)? Tada niko nije ni pomislio da upita kolika je dvorana i gdje se gledaoci nalaze, tada je bilo bitno da se igra odbojka i da se taj sport razvija. Ali, sada je najbitnije kako izgleda dvorana, a ne koliko klubova postoji i koliko ih je ovakvim ili sličnim odlukama ugašeno. U RS postoji trenutno 12 klubova, sa tendencijom da se ugasi još koji, a novoformirani nema nijedan. Naš klub (muški i ženski) u radu ima uključene sve selekcije. Naše mlađe kategorije su ubjedljivo prve po broju titula u svim mlađim kategorijama, što govore brojke: 22 titule u Prvenstvu RS i 10 titula u Prvenstvu BiH. Naši pioniri su postali prvaci Bosne i Hercegovine (treći put zaredom) sa šest odigranih utakmica. Da li to nešto govori“, kaže se u saopštenju.

„Gospodo iz Saveza, da li se nekada zapitate šta je sa mlađim kategorijama iz odbojkaških centara kao što su Zvornik, Foča, Gacko itd, ko će da igra ligu za 10 godina ili to za Vas nije bitno. Da li je jedina uloga Saveza da izmjeri dužinu dvorane, a ne da vodi računa o klubovima, o reprezentaciji. Reprezentacije koje skoro pa i nema i koja kada se okupi bude par dana na pripremama, jer ljudi u Savezu imaju bitnijih stvari. O brigi za klubove da i ne govorimo, jer jedina briga se svodi na to da li je neki klub uplatio novac za kotizaciju ili nije. Gospodo, Savez postoji zbog klubova, a ne klubovi zbog saveza. Sa ovakvom odlukom koju je donio Savez neminovno će dovesti do gašenja kluba, a ja se sada pitam da li se dužina dvorane može porediti sa svim vrijednostima koje je ovaj klub imao u prošlosti, što ima sada i što se mi trudimo da ima u budućnosti?! Danas je u pitanju Ljubinje, sutra će biti neko drugi, i čemu onda sve to vodi i kakav smisao sve ima? Na kraju, nadam se da ima još iskrenih prijatelja sporta, prvenstveno odbojke, koji mogu pomoći u rješavanju ovog problema, jer ako klubu sa ovakvom tradicijom, ovolikim brojem reprezentativaca i titula, treba da bude zabranjeno da se takmiči, onda i treba da se ugasimo a svi u ovoj državi zapitamo dokle smo došli“, kažu na kraju saopštenja za javnost Opštine Ljubinje.