Odbor Skupštine Crne Gore nije podržao rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore nije podržao prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Predsjednik Odbora Jovan Vučurović, koji je glasao protiv dokumenta i ponovio da se u Srebrenici nije desio genocid, pozvao je Skupštinu da ne usvoji rezoluciju kada se naredne nedjelje bude izjašnjavala o ovom prijedlogu.

On je ocijenio da jedini način koji može dovesti do pomirenja jeste osuda svih zločina, a ne samo zločina u Srebrenici.

"Mi Srbi se pitamo šta je sa osudom brojnih drugih zločina", rekao je Vučurović i dodao da je prijedlog nove rezolucije "za dnevnopolitičku upotrebu stranaka bivšeg režima, a usmjeren protiv srpskog naroda".

Jedan od inicijatora predloga Ervin Ibrahimović kazao je da rezolucija podrazumijeva da Skupština najoštrije osudi genocid, zabrani javno negiranje njegovog postojanja i 11. jul proglasi danom sjećanja na žrtve u Srebrenici.

On je poručio da Skupština usvajanjem ove rezolucije potvrduje da se na prostoru Srebrenice desio genocid, prenosi RTCG.

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić je uputio kritiku kolegama iz parlamentarne većine čijim glasovima je tekst rezolucije i dospio na dnevni red, jer po njemu to nije trebalo da se dogodi.

Milačić je nakon Ibrahimovićevog izlaganja rekao da su Ujedinjene nacije najveći krivac za Srebrenicu "jer su tamo napravile najveću moguću grešku".