Devet odbornika opozicije napustilo je sjednicu Skupštine opštine Gacko zbog odbijanja zahtjeva da na dnevni red bude uvrštena tačka o razrješenju načelnika Odjeljenja za urbanizam Alekse Zelenovića, koga smatraju jednim od odgovornih za postavljanje spomen-česme u Fazlagića kuli svim stradalim Bošnjacima iz ovog mjesta, što uključuje ustaše iz Drugog svjetskog rata.
Odbornik SNSD-a Siniša Šuković rekao je da su današnju sjednicu napustili zbog toga što nadležni iz lokalne samouprave daju prećutnu saglasnost za izgradnju skandalozne spomen-česme u Fazlagića kuli.


Fazlagića kula u istoriji je zabilježena kao jedno od najradikalnijih ustaških uporišta u Drugom svjetskom ratu, a mještani Fazlagića kule počinili su stravične zločine nad srpskim stanovništvom širom Hercegovine.
"Predstavnici opštine sami kažu da su išli da vide spornu spomen-česmu i oduševili se njome. Oni uopšte ne žele da se poštuju propisi Republike Srpske na području opštine Gacko. To je strašno", navodi Šuković.

Odbornik SDS-a Miroslav Vuković rekao je da su posjetili Fazlagića kulu u kojoj, kako kaže, nema nikakvih ratnih zastava, nego "samo običan spomenik".
"I načelnik i zamjenik načelnika, svi smo išli u Fazlagića kulu, stvarno nismo znali za to. Pratićemo procedure. Postoji Zakon o postavljanju takvih obilježja. Ako bude sporno, to će biti uklonjeno", kaže Vuković.


Sporna spomen-česma otkrivena je u avgustu, kada su počasnu stražu ispred nje čuvali pripadnici Oružanih snaga BiH, a prostor oko česme tada je, osim zastave BiH, ukrašavala i ratna zastava takozvane Armije BiH. Iako je podignut na teritoriji Srpske, nije bilo zastave Srpske.
Načelnik opštine Milan Radmilović tada je izjavio da o svemu nije obaviješten i da niko nije tražio saglasnost za postavljanje sporne spomen-česme.


Izvor: Srna