Rušenje konaka manastira Svetog Vasilija Ostroškog kod Ulcinja (foto: mitropolija.com) -
Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije odlikovao je Miroslava Koprivicu iz Nikšića koji je odbio da bagerom ruši manastirski konak kod Ulcinja.

Koprivica je odlikovan Zlatnim likom Svetog Petra Drugog Tajnovidca Lovćenskog "za ispovjedničko svjedočenje vjernosti Hristu Bogu i ćivotu Svetog Vasilija Ostroškog čiji je dom odbio da ruši na Briskoj gori kod Ulcinja".

Istim odlikovanjem mitropolit je nagradio Slobodanku i Rada Bulajića iz Nikšića, roditelje jedanaestoro djece.

Koprivica je u junu odbio da građevinskom mašinom sruši konak sestrinstva koji su mještani prije dva-tri mjeseca počeli da grade u okviru manastira Svetog Vasilija Ostroškog u zaleđu Ulcinja, u mjestu Zoganje.

Odlikovanja su dodijeljena nakon bogosluženja u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

Mitropolit je u obraćanju rekao da je u svetinje sve uloženo iz ljubavi prema Bogi i Božijem narodu i to njemu pripada, a ne nekakvima koji prodaju vjeru za večeru.

- Upravo se to događa kod savremene crnogorske vlasti - prodaju vjeru za večeru - rekao je mitropilit koji je služio sa episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem.

On smatra da bi aktuelna vlast u Crnoj Gori "sve prodala, i majku rođenu, samo da bi stekli, zaradili prolazno zemaljsko bogatstvo".

Mitropolit je ukazao da oni koji su se obezbožili u Crnoj Gori kažu da su svetinje pripadaju njima, odnosno onome što nazivaju državom, a u stvari, državu poistovjećuju sa sobom.

- Oni su svoje samoljublje proglasili za Boga i božanstvo, oni su svoju vlast proglasili za Crnu Goru i smatraju da toj obezboženoj, raspamećenoj Crnoj Gori pripadaju svetinje - naglasio je vladika.