Prvo odobrili poskupljenje struje, pa traže veće plate

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (RERS) planira u ovoj godini da poveća troškove za bruto plate i naknade za skoro 200.000 KM.

Prijedlogom budžeta Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za ovu godinu, na koji saglasnost treba dati Narodna skupština RS, predviđeno je povećanje troškova zarada, naknada i ostalih ličnih primanja za 11 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ovi troškovi u 2022. godini su iznosili 1,99 miliona KM, dok je prijedlogom budžeta u ovoj godini predviđeno 2,21 miliona maraka.

Najveći dio tih troškova odnosi se na bruto zarade i naknade koji će prema predloženom budžetu biti povećani za 194.000 KM u odnosu na prošlu godinu.

„Troškovi zarada i naknada zarada u 2023. godini su, uvažavajući i prihvaćene mjere ekonomske politike, kao i osjetna inflatorna kretanja u 2022. godini i potrebu očuvanja standarda zaposlenih, planirani u obimu većem za 10,26 odsto nego u 2022. godini“, navedeno je u prijedlogu budžeta RERS koji će se naći pred narodnim poslanicima 14. marta.

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (RERS) odobrila je krajem prošle godine poskupljenje struje u Srpskoj.

Zahtjev za poskupljenje podnijela je „Elektroprivreda RS“ kojom rukovodi SNSD-ov Luka Petrović, dok bi sada saglasnost na zahtjev RERS-a trebala dati Narodna skupština RS u kojoj većinu takođe ima SNSD.

U dokumentu se, između ostalog, navodi i da troškovi bruto zarada i naknada zarada nisu povećavani od 2016. godine.

Predsjednik Regulatorne komisije za energetiku RS Vladislav Vladičić potvdrio je za CAPITAL da su tražili veće plate za pet od sedam odsto.

„Plate u RERS-u godinama nisu povećavane. Imajući u vidu inflaciju i rast troškova planirali smo povećanje od pet do sedam odsto. To je povećanje oko 130 KM“, kazao je Vladičić.

Istakao je da je prosječna plata u RERS-u prošle godine bila 1.650 KM. Komisija trenutno zapošljava 40 radnika.

Plata predsjednika Komisije je 3.600 KM, a članova 3.400 maraka.