ISTOČNO SARAJEVO – Sudija za prethodni postupak Okružnog sudu u Istočnom Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor za osam uhapšenih u akciji "Kod" koje terete da su prošvercovali 210 kilograma droge i zaradili oko 2,8 miliona KM.

Sud je istovremeno Đorđu Cicoviću i Peđi Spajiću odredio mjere zabrane napuštanja boravišta i putovanja izvan BiH.

Kako je saopšteno na internet stranici suda, uz navođenje inicijala, osumnjičene terete za krivična djela neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija i prikrivanje. Navodi se da je pritvor određen zbog bojazni od uticaja na dokaze, svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Akcija „Kod“ je sprovedena na području Istočnog Sarajeva i Banjaluke, a ukupno je uhapšeno 15 osoba.

Mitrovića i ostale kojima je određen pritvor terete da su bili dio grupe kojom je, iz zatvora u Srbiji, rukovodio Darko Elez. Grupa je, kako se sumnja, prošvercovala velike količine kokaina, marihuane, ekstazija te je na osnovu toga zaradila skoro tri miliona KM.

Kako je ranije saopšteno na konferenciji za novinare Policijske uprave Istočno Sarajevu kriminalna grupa koja je razbijena akcijom "Kod" prokrijumčarila je 20 kilograma kokaina, 130 kilograma marihuane, 60 kilograma amfetamina, te 52 hiljade tableta ekstazija, određenu količinu heroina i supstanci za proizvodnju opojnih droga.

Tokom ove akcije obavljeni su pretresi na 27 lokacija na području Istočnog Novog Sarajeva. Policija je zaplijenila veću kolčinu novca, droge i oružja. Većina uhapšenih ima bogate policijske dosijee, a dio njih se dovodi u vezu sa kriminalnom grupom Darka Eleza.