Druga sesija 1.jpg (662 KB)

U pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje priređen je drugi, od tri večernja razgovora sjećanja na vladiku Atanasija, pod nazivom "Hristos zemlja Živih“, na kojem su govorili: Iguman manastira Simonopetre – Jelisej, otac Atanasije Ciausis i arhiepiskop katarski – Makarije, a kao prevodilac monahinja Amfilohija iz manastira Ormilija.

Iguman manastira Simonopetre - Jelisej osvrnuo se na vrijeme sa početka šezdesetih godina prošlog vijeka i studiranja u Grčkoj, kada je upoznao vladiku Atanasija.

„Svi mo ga veoma brzo zavoljeli, jer dolazak njegov u Grčku za nas je bio događaj, donio nam je nešto novo. Mnogo nam se dopalo što je bio neobičan, tradicionalan, slobodan i bio dašak nekog novog vjetra i zato smo ga pratili i slijedili“, istakao je iguman manastira Simonopetre.

Otac Atanasije istakao je da uvijek, kada se sjeća blaženopočivšeg umirovljenog vladiku zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija, kao da je to molitva i kao da mu služi pomen.

Arhiepiskop katarski Makarije kazao je da je vladiku Atanasija upoznao kada je iz Grčke došao na studije u Beograd 1989. godine. Kako je istakao njegova velika sreća i privilegija bila je da je na Bogoslovskom fakultetu sreo vladike Atanasija i Amfilohija.

„Nisam znao ni jezik kada sam stigao u Beograd, ali su me dočekali vladika Atanasije i mitopolit Amfilohije koji su bili profesori i govorili grčki jezik. Često sam se družio sa vladikom Atanasijem na Bogoslovskom fakultetu, da bi me kasnije postavio za svog đakona u banatskoj eparhiji“, rekao je Makarije, arhiepiskop katarski.

Druga sesija.jpg (841 KB)

Sutra, u subotu, 11. marta, u Sabornom hramu u Trebinju jutrenje sa parastosom biće služeno od 8 časova, a Sveta arhijerejska liturgija od 9 časova.

U 17 časova u Muzeju Hercegovine biće otvorena izložba slika "Slike iz podzemlja: likovi Dostojevskog", a od 18 časova biće održano i predstavljanje drugog toma Monografije naše Episkopije "Istorija Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske".

Program posljednjeg dana, ali i cjelokupnog događaja, biće zaključen trećim razgovornim sjećanjem "Zagrljaj Svetova".

Trodnevnu manifestaciju „Sjećanje na vladiku Atanasija“, povodom dvije godine od njegovog upokojenja, organizuju Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i njena novoosnovana Zadužbina vladike Atanasija.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije upokojio se 4. marta 2021. godine u Trebinju.