rapti4.jpg

U selu Rapti na Bobanima, koji su u ratu predstavljali borbenu liniju Vojske Republike Srpske i hrvatskih oružanih snaga, danas je služen je pomen za 23 poginula borca Bobanske čete Trebinjske brigade VRS.

Nakon pomena, cvijeće su položili delegacija Grada Trebinja, trebinjske Boračke organizacije, porodice i saborci poginulih boraca Bobanske čete, podsjećajući se na vojevanje čete pod vođstvom vojvode Nedeljka Vidakovića.

Jedinica slavnog vojvode Vidakovića osnovana je u selu Šćenica krajem maja 1992. godine, a nakon Vidakovićeve pogibije na Boračkom jezeru kod Konjica, 1994. godine, komandovanje četom je preuzeo Dragan Ristić Beli.

„Pripadnici ove čete su se samoorganizovali poslije povlačenja JNA. Branili smo veliki prostor na ovom području, a ratovali samo osim na području Bobana i na Treskavici, Boračkom jezeru i ostalim mjestima gdje je srpskim snagama trebala pomoć“, podsjetio je Ristić.Bobanska četa je brojala oko 120 pripadnika i držala liniju fronta dugu 15 kilometara, a osim 23 poginula borca, imali su i više ranjenih pripadnika.