Danas je na Fakultetu za proizvodnju i menadžment Trebinje održan sastanak rukovodstva fakulteta sa predstavnicima privrede grada Trebinja.


Sveobuhvatnija i sadržajnija saradnja Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa privredom na planu obrazovnog profilisanja kadra za potrebe tržišta rada – bila je jedna od tema današnjeg sastanka u organizaciji Fakultetu za proizvodnju i menadžment Trebinje, kojem su prisustvovali predstavnici gradske administracije i privrednih kolektiva grada. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Područne privredne komore, Zavoda za zapošljavanje i direktori srednjih škola u Trebinju.
Sastanak je priređen sa ciljem da se ostvari što bolja saradnja fakulteta i univerziteta u cjelini i Trebinjske privrede – poštujući strategiju Univerziteta koja promoviše saradnju viskokoškolskih ustanova i privrede a uključuje zajedničko apliciranje na projekte, organizovanje seminara, naučnih konferencija, intenzivnije uključivanje studenata u rješavanje problema poslovanja kroz stručnu praksu i niz drugih aktivnosti. Fakultet je kroz kraću prezentaciju predstavio svoje mogućnosti, poslije čega je uslijedio niz prijedloga buduće saradnje Fakulteta za proizvodnju i menadžment i privrednih kolektiva, Zajednički stav je da je zadržavanje visokih akademskih standarda na fakuktetu preduslov za svaku buduću saradnju.
Posebno je istaknut značaj postojanja Alumni Kluba kroz kojeg je jasno vidljivo koliko uspješno su se stručni kadrovi – diplomci Fakulteta za proizvodnju i menadžment uključili u savremene privredene tokove, ali isto tako i redovno praćenje kako da nastavni programi budu što kompatibilniji i sa savremenim trendovima poslovanja , proizvodnje i tržišta rada.
Branka Ratković, generalni direktor IAT-a, kaže da od osnivanja fakulteta 1995. godine do danas Industrija alata sa ovom obrazovnom ustanovom ostvaruje odličnu saradnju.
„Veliki broj mladih stručnjaka u našem privrednom kolektivu došao je sa Fakulteta za proizvodnju i menadžment i ta sprega visokoškolskih ustanova i privrednih subjekata je preduslov uspješnog rada“, kaže Branka Ratković.
Zajednički je stav da su diplomci Fakultateta za proizvodnju i menadžment danas uspješni privrednici od kojih je većina na najodgovornijim pozicijama u firmama i društvenim kolektivima.
Jedan od osnovnih zaključaka sastanka bio je formiranje tima koji bi bio sastavljen od predstavnika fakulteta, privrede i Grada Trebinja, sa ciljem jačanja saradnje privrede i Univerziteta.
U ime fakulteta sastanku su prisustvovali dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžment prof. dr Dušan Jokanović, prodekan za nastavu prof. dr Obrad Spaić, prodekan za naučno-istraživački rad doc. dr Mirjana Miljanović, član senata Univerziteta doc. dr Ljerka Jeftić, rukovodilac drugog ciklusa studija doc. dr Budimirka marinović i sekretar fakulteta Milijana Gotovina.
U ime grada Trebinja prisustvovali su načelnik za privredu Radenko Drašković i načelnik za društvene djelatnosti Zoran Milošević. Predstavnici gradske uprave su dali potpunu podršku ovakvom konceptu razvoja fakulteta i izrazili spremnost za učešće i podrškuu svim aktivnostima koje inicira Univerzitet.
Opširnije pogledajte u video prilogu: