Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Sonata“ danas proslavlja punoljetstvo.
Tim povodom, u maloj sali Gradske uprave danas je održana i godišnja skupština.


Miholjka Janković, predsjednik „Sonate“, kaže da je u 18 godina od postanka ovog udruženja uloženo mnogo truda i rada zajedničkim snagama i članova i volontera.
„Skupština služi kao retrospektiva onoga što smo uradili u toku godine. Ja sam veoma zadovoljna, pogotovo volonterima, psihijatrima, psiholozima, socijalnim radnicima i svima onima koji su nesebično pomagali naše udruženje“, istakla je Janković.

Prema riječima Zorana Miloševića, načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Trebinja, udruženje „Sonata“ uvijek može da računa na pomoć Gradske uprave.


„Želim da odam priznanje ovom udruženju i siguran sam da pružaju veliku brigu našim ljudima. Ne želimo da bježimo od problema, želimo da ih rješavamo, da se svi zajedno suočavamo zajedno sa njima jer psihički problemi su nešto što sve nas može zadesiti u stresnom vremenu, vremenu brzog življenja. Gradska uprava će uvijek biti podrška ‘Sonati’“, kazao je Milošević.
Jasminka Kumro već duži niz godina volonter je „Sonate“. Ona kaže da je kao umjetnica pomagala udruženju u smislu kreativnih radionica. Tako svoje znanje nesebično dijeli svim korisnicima ovog udruženja.
Nataša Stanić, kao član udruženja i kao književnik, kaže da je komunikacija i društvo današnjem čovjeku najpotrebnija.


„Svi možemo riješiti naše probleme ali zajedno jer svaki teret je mnogo lakši ako ga podjelimo sa nekim drugim. Ne treba ništa držati u sebi“, kaže Stanićeva.
Najvažnije terapije udruženja „Sonata“ su druženje, komunikacija, radno okupaciona terapija, kao i psihoterapija.


Izvor: Radio Trebinje