unnamed (15).jpg

Susreti gimnazija Evrope, održani su u Skoplju od 20. do 24. marta tekuće godine, na kojima su učestvovali i trebinjski gimnazijalci.

Nakon tri godine pauze, zbog pandemije COVID19 virusa, domaćin ovogodišnjih susreta, bila je gimnazija "Orce Nikolov" iz Skoplja. Tada, prije tri godine, domaćin petih susreta bila je upravo JU Gimnazija ,,Jovan Dučić'', kada je obrađivana tema  "važnost vannastavnih aktivnosti", dok ove godine, tema susreta, bila je "vršnjačko nasilje".

unnamed (19).jpg

Učenici gimnazije Marko Mirdinja, Marija Gurović i Vojislav Elez, sa profesorkom Jelenom Kosić, u njihovoj školi sproveli su istraživanje, među učenicima i profesorima, o zastupljenosti vršnjačkog nasilja u školi. Obrađene rezultate istraživanja prezentovali su u Skoplju ostalim evrospkim skolama iz okruženja, skole:  "Nikola Tesla" iz Budimpešte, "Dositej Obradović" Temišvar, "Škofja Loka" iz Slovenije, Gimnazija "Gnjilane" s Kosova, Zemunskoj gimnaziji iz Beograda koja je, takođe i generalni koordinator cijelog projekta i naravno domaćinskoj školi, školi "Orce Nikolov" iz Skoplja.

unnamed (16).jpg

Takođe, svi učenici, imali su zadatak da spreme prezentaciju države, grada i škole iz kojih dolaze, što su naši učenici sa zadovoljstvom i odradili. Na učenike i profesore iz ostalih škola ostavili su snažan utisak i u njima izazvali želju da što prije dođu i posjete našu školu i naše Trebinje. Osim prezentacija učenici su učestvovali i na radionicama na temu vršnjačkog nasilja gdje su sa drugarima iz ostalih škola razmijenivalji svoje stavove, mišljenja i iskustva na ovu temu. Ove male obaveze pratili su, naravno druženje, smijeh i sklapanje nekih divnih prijateljstava. Osim obilaska, i upoznavanja sa Skopljem, imali su, takođe i jednodnevni izlet u Ohrid gdje su uživali u suncu i mediteranskom duhu na Ohridskom jezeru.

unnamed (18).jpg

 Učenici su istakli da je ovo za njih bilo jedno novo iskustvo gdje su sklopili mnoga poznanstva s vršnjacima i upoznali međusobne različitosti i kulture iz kojih dolaze. Zahvalni su na prilici da predtsavljaju svoju školu, grad i državu u najboljem svjetlu i prikažu kakvi su to odnosi u našoj zajednici. Ovo je bilo za njih  putovanje koje će kako kažu, sigurno pamtiti i koje  im je  pružilo mnoga iskustva i poznanstva.