Predavanje o plasteničkoj proizvodnji održano je danas u Trebinju za 35 poljoprivrednika koji će dobiti plastenike površine po 100 metara u okviru projekta "Afirmacija poljoprivrednih resursa u svrhu poboljšanja socio-ekonomskog položaja stanovnika ruralnih područja", ukupne vrijednosti 105.000 KM.



Projekat sprovode trebinjska Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća u saradnji sa Agrarnim fondom i uz finansijsku pomoć Investiciono razvojne banke Republike Srpske i Razvojnog programa UN, dok je grad Trebinje izdvojio 25.000 KM.
Direktor Agencije za mala i srednja preduzeća Dražen Bošković rekao je da se na javni konkurs prijavilo 50 poljoprivrednika, od kojih je izabrano njih 35 koji su zadovoljili kriterijume, te dodao da ga raduje što su se javili poljoprivrednici iz svih ruralnih područja i trebinjskih prigradskih naselja.
"U okviru projekta poljoprivrednici će posjetiti i primjer dobre prakse plasteničke proizvodnje u okruženju, biće rađene obuke iz preduzetništva, kao i inicirano osnivanje Udruženja poljoprivrednih proizvođača, da bi se osnažilo zajedničko djelovanje i nastup na tržištu", rekao je Bošković.

Direktor trebinjskog Agrarnog fonda Veselin Dutina rekao je da je predavanje rezultat nedavno uspostavljene saradnje ovog fonda sa Poljoprivrednim fakultetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, sa ciljem afirmisanja poljoprivrednika da ne budu proizvođači samo za svoje potrebe, nego i za tržište.
Profesor banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta Siniša Mitić rekao je da je proizvodnja u plastenicima posebno značajna na jugu Hercegovine, jer poljoprivrednici iz ovog dijela Srpske mogu, bez skoro dodatnih ulaganja, imati prvi proizvode na tržištu.
O proizvodnji povrća u plastenicima danas je govorila i profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Istočnom Sarajevu Aleksadra Govedarica Lučić.
Srna