Policija alkohol.jpg

Zbog vožnje pod dejstvom alkohola ili droge te odbijanja da budu podvrgnuti ispitivanju na njihovo prisustvo, policija je lani od vozača u Srpskoj privremeno oduzela 19.296 vozačke dozvole, što je u prosjeku 53 dnevno, a prema riječima stručnjaka to je dokaz da se mnogi i dalje ponašaju bahato za volanom.

Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS pokazuju da je lani privremeno oduzeto 18.100 vozačkih dozvola zbog upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola, dok su bez ovog dokumenta privremeno ostala i 264 vozača, jer nisu željela da budu podvrgnuti ispitivanju na prisustvo alkohola.

- Zbog upravljanja vozilima pod dejstvom opojne droge tokom prošle godine je privremeno oduzeto 125 vozačkih dozvola. Bez dozvole lani je privremeno ostalo i 807 vozača, jer su odbijali da budu podvrgnuti ispitivanju na prisustvo opojne droge - istakli su u MUP-u.

Podsjetili su da je godinu ranije policija u Srpskoj privremeno oduzela 21.614 vozačkih dozvola zbog vožnje pod pod dejstvom alkohola i droge, kao i odbijanja vozača da budu podvrgnuti ispitivanju.

Rukovodilac Odsjeka za koordinaciju, planiranje i statistiku Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milan Ilić rekao je za “Glas” da je svijest vozača o posljedicama koje nosi vožnja pod uticajem alkohola ili droge i dalje na niskom nivou.

Da bi crni brojevi bili što manji Ilić kaže da kampanjama konstantno pokušavaju da skrenu pažnju vozačima i onima koji to tek treba da postanu koje opasnosti nose, između ostalog, vožnja pod uticajem alkohola i droge.

- Ljudi se u određenim periodima opuste i popiju, kako to vole reći “jednu”, misleći da im ništa ne može biti. Međutim, jedna čaša alkohola je dovoljna da padne koncentracija i da dođe do saobraćajne nesreće - kazao je Ilić.

Apelovao je na vozače da za volan ne sjedaju ako su pili alkohol ili konzumirali opojna sredstva.

- U slučaju proslava savjetujem vozačima da idu organizovano, odnosno ukoliko je društvo u pitanju da idu jednim autom i da onaj ko vozi ne pije, a jedna od solucija je povratak kući taksijem ili javnim prevozom. Posebno bih skrenuo pažnju mladim ljudima i maturantima koji su tek počeli uveče da izlaze da ne sjedaju za volan pijani, jer je jedna sekunda nepažnje dovoljna da se izgubi život - rekao je Ilić.

Višestruki povratnici

Od vozača, koji su više puta ugrozili bezbjednost saobraćaja na putevima RS, policija je prošle godine oduzela 254 vozila, privremeno ili trajno. Od višestrukih povratnika u činjenju najtežih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja policija je privremeno oduzela 169 vozila, a na osnovu pravosnažnih i izvršnih rješenja sudova trajno je oduzeto 85 automobila.