Okupljanje Srba (Foto: TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs) -
Na sjeveru Kosova Metohije noć je protekla mirno. Snage Kfora bile su oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu, u prostorijama opštine pripadnici tzv. kosovske policije, a građani su se uglavnom razišli.

09.05 - Nedeljković: Kfor obećao povlačenje specijalnih jedinica do 15 časova

Predstavnik Privremenog organa opštine Zvečan Dragan Nedeljković izjavio je da još nisu pušteni Srbi koji su juče privedeni u Zvečanu dodajući da bi, prema obećanjima Kfora, svi pripadnici specijalnih kosovskih jedinica trebalo da se povuku danas do 15 časova.

Nedeljković je obavijestio novinare da su sinoć oko 21.30 časova predstavnici Srpske liste ponovo razgovarali sa komandantom Kfora koji im je rekao da se čekaju papiri da bi privedeni Srbi bili oslobođeni.

09.02 - Elek: Stanje ranjenog Dragiše Galjka i dalje zabrinjavajuće

Direktor bolnice u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice Zlatan Elek izjavio je za RTRS da se ljekari bore za život Dragiše Galjka u kojeg je u Zvečanu pucao pripadnik tzv. kosovske policije.

08.31 - Petković: Kurti izaziva rat kako bi izbjegao formiranje ZSO

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je za RTS da Aljbin Kurti pokušava da izazove rat jer je to jedini način da izbjegne svoje obaveze preuzete potpisivanjem Briselskog sporazuma, odnosno formiranje Zajednice srpskih opština.

Navodi da je Kfor trebalo da bude prisutan u petak i da spriječe ulazak "lažnih gradonačelnika u četiri opštine", a koji su doveli do nemira i sukoba.

08.30 - Gračanica: Zapaljena zastava Republike Srbije

Zastavu Republike Srbije, koja se nalazi pored spomenika Milošu Obiliću u Gračanici, zapalili su u ranim jutarnjim časovima nepoznati počinioci.

Foto: TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/b

08.28 - Arsenijević: Stanje ranjenog Galjka i dalje veoma teško

Stanje ranjenog Dragiše Galjka u kojeg je u Zvečanu pucao pripadnik tzv. kosovske policije i dalje je veoma teško i on se nalazi na intenzivnoj njezi, rekao je za RTRS Aleksandar Arsenijević iz Građanske inicijative "Srpski opstanak" koji se nalazi u Zvečanu.

Istakao je da je više od pedesetak povrijeđenih pušteno kućama nakon ukazane pomoći.

- Svi povrijeđeni su odbili da ostanu u bolnici, pa se jedan broj njih nalazi na kućnom liječenju - rekao je Arsenijević.

08.10 - Gradonačelnik Zvečana otišao u mjesnu kancelariju u selu Lipa

Gradonačelnik Zvečana Iljir Peci izjavio je danas da nije otišao u centralnu kancelariju opštine, već u mjesnu kancelariju u selu Lipa.

Istakao je da je odluka donijeta poslije razgovora sa KFOR-om i tzv. kosovskom policijom.

- U razgovorima sa KFOR-om i policijom došli smo do zaključka da zbog situacije moramo da dođemo ovdje. Vjerujem da ćemo se vratiti u centralu - rekao je Peci.

08.05 - Vučić sa ambasadorima Kvinte

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se na Andrićevom vijencu sa ambasadorima Kvinte. Predviđeno je da se danas  sastane i sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, kao i sa ambasadorkom NR Kine Čen Bo.

Vučić sa ambasadorima Kvinte (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs)

07.56 - Đurić: Kurti odgovoran za krv prolivenu

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić poručio je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti lično odgovoran za ljudsku krv koja je juče prolivena na sjeveru Kosova i Metohije.

- Došao je posljednji čas da međunarodna zajednica preduzme odlučnu akciju protiv destruktivne agende Aljbina Kurtija - napisao je Đurić na Tviteru.

07.55 - Francuska: Vratiti se pregovorima, Priština da smiri napetosti

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske pozvalo je strane, posebno privremenu prištinsku administraciju, da preduzmu mjere za smirivanje napetosti.

- Francuska najodlučnije osuđuje nasilje i poziva strane, posebno vladu Kosova, da odmah preduzme mjere neophodne za smanjenje napetosti - navodi se u saopštenju ministarstva objavljenom na Tviteru.

07.50 - Počelo okupljanje građana na sjeveru Kosova i Metohije

U Zvečanu, Leposaviću i Zubinom potoku počelo je okupljanje građana koji potestuju zbog boravka prištinske specijalne policije na sjeveru Kosova i Metohije.

Podsjećamo, Kfor je juče u Zvečanu nasilno razbio protestSrba.

Dvojica Srba ranjena su iz vatrenog oružja, jedan od njih je u veoma teškom stanju. Ima više od 50 povrijeđenih sa obje strane.

Građani traže da specijalna policija odmah napusti sever pokrajine kao i da gradonačelnici Albanci, izabrani na izborima na koje Srbi nisu izašli, ne ulaze u zgrade srpskih opština.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imao je razgovore sa predstavnicima Evropske unije, a danas slijede razgovori sa ambasadorima Kvinte, Rusije i Kine.

U obraćanju javnosti, predsjednik Srbije je istakao da je mjesecima govorio da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima jednu želju - da dovede do krvoprolića cijeli region, kao i da je malo ko htio to da čuje i razumije šta se dešava na KiM.

Vučić je pozvao Srbe na sjeveru Kosova i Metohije da se ne sukobljavaju sa NATO-om.