Čuvar časti i ponosa – Đorđe Mihailović (scena iz filma) -
Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izjavio je Srni da bi 1. maja trebao biti premijerno prikazan dokumentarni film pod nazivom "Čuvar časti i ponosa", posvećen Đorđu Mihailoviću, legendarnom čuvaru i vodiču srpskog vojničkog groblja "Zejtinlik" u Solunu.

Klokić je naveo da Đorđe Mihailović predstavlja veoma bitnu istorijsku ličnost za srpski narod i film predstavlja omaž njemu.

- Snimljen je sa željom da se sačuvaju njegov lik i djelo od zaborava. Na ovaj način čuvamo i svjedočenje o srpskoj golgoti tokom Prvog svetskog rata u borbi za slobodu, kao i ulogu srpske vojske u proboju Solunskog fronta, koju posljednjih godina neki pokušavaju da omalovaže - rekao je Klokić.

On je istakao da film traje 25 minuta i predstavlja projekat kojeg je uradilo Predstavništvo Srpske u Grčkoj.

On je dodao da je film preveden na grčki jezik, a biće i na engleski kako bi se upravo ovaj dio srpske, ali i svjetske istorije predstavio široj javnosti.

Klokić je rekao da će premijera filma biti na RTRS-u na 93. Mihailovićev rođendan.

Prema njegovim riječima, ukoliko situacija zbog virusa korona dozvoli premijera će biti održana i u Grčkoj, odnosno u Solunu, a cilj je da se film prikaže i u svim zemljama gdje Republika Srpska ima svoja predstavništva, kao i udruženja.

Snimanje dvadesetpetominutnog filma obavila je kompanija "Vorld media" iz Banjaluke, uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj, Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju i kabineta predsjednika Republike Srpske.

Đorđe Mihailović, legendarni Čika Đorđe kako ga posjetioci "Zejtinlika" i narod zovu, čuvar je i vodič preko pola vijeka ovog vojničkog groblja iz jedne od najvećih epopeja srpskog naroda, i treći je u generaciji Mihailovića na ovom poslu.

Kralj Aleksandar Karađorđević je njegovog djeda Savu 1926. godine imenovao na čelo državne komisije za prikupljanje posmrtnih ostataka izginulih ratnika srpske vojske raštrkanih po preko 250 manjih vojničkih grobalja na širokom prostoru Solunskog fronta.

Posao čuvara preuzima Savin sin Đura, a njegov sin Đorđe ga zamjenjuje šezdesetih godina prošlog vijeka i taj posao radi sve do 2014. godine, kada ga zbog starosti i iznemoglosti zamjenjuje Predrag Nedeljković iz Kraljeva.

Na Srpskom vojničkom groblju "Zejtinlik" u grobovima i u kosturnici počivaju posmrtni ostaci više od 8.000 pripadnika srpske vojske izginulih na solunskom frontu.